StoryEditor

Merkel u Zagrebu: Već dogovaramo strateške odrednice hrvatskog predsjedanja

Piše D  /  18.05.2019., 06:05h

Premijer ju je  dočekao pred sjedištem Vlade, uz počasnu stražu i limenu glazbu.

Kancelarka se vojnicima obratila na hrvatskom jeziku rekavši: "Pozdrav vojnici!" nakon čega su Plenković i Merkel otišli na satanak, piše Večernji list.

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine. Kancelarka snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sugovornik.

Dobra gospodarska suradnja
Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku koji slijedi.

Dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Oko proširenja EU kaže: "Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem".

 Premijera Plenkovića novinar iz Njemačke pitao je o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na granici prema izbjeglicama.

"Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura, piše N1.

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalno zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice", rekao je.

‘Postoje struje koje žele urušiti EU‘
Merkel nije htjela komentirati političku krizu u Austriji prije kancelara Sebastiana Kurza, no istaknula je da u Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez. 

Austrijski vicekancelar i čelnik krajnje desnice, koalicijskog partnera Narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza, u subotu je podnio ostavku nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci. 

"Naravno, ne mogu sada govoriti prije kancelara Kurza o toj temi", istaknula je Merkel na konferenciji za medije uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Ali EU je jedna zajednica zemalja koje su se dogovorile da će surađivati na zajedničkom temelju. Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova i koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu – da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava i slično", rekla je kancelarka. 

"Moramo vrlo odlučno postupati protiv toga", poručila je i dodala kako su Hrvatska i Njemačka tu na istom tragu.

Merkel je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred europske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika Europske komisije Manfred Weber i kasnije će se s njim obratiti na predizbornom skupu HDZ-a koji će se održati u zagrebačkoj Ciboni.

Weber je član Kršćansko-socijalne unije, bavarske sestrinske stranke kancelarkine Kršćansko-demokratske unije,prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:42