Article_Top_970x250

Merkel u Skoplju: EU ima snažan interes za stabilnim Zapadnim Balkanom

sastanak sa zaevom

Merkel u Skoplju: EU ima snažan interes za stabilnim Zapadnim Balkanom

ruj 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Twitter

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Skoplju da EU ima snažan interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju kako bi ostala onakva kakva jest.

"Iz njemačkog aspekta, iz europskog aspekta, imamo veliki interes za stabilnom regijom. Ako pogledate kartu, tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cijele EU", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

"Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem vlastitom interesu", rekla je kancelarka Njemačke.

Merkel je istaknula da osobno vjeruje da je "teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju kako bi ostala onakva kakva jest i da ima još bližu suradnju u tom okviru i kada sve budu dio EU".

Njemačka kancelarka poručila je građanima Makedonije da mogu i trebaju sami odlučivati o budućnosti svoje države.

To može biti članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, ako referendum od 30. rujna bude uspješan, kazala je Merkel, dodavši kako ima i određenih preduvjeta da bi se to ispunilo, prenose agencije.

- Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo se naći rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. I vi 30. rujna imate mogućnost, kao i prije 27 godina, da glasate hoćete li pripadati EU i NATO-u, a to istovremeno znači prihvaćanje dogovora s Grčkom - istaknula je Merkel.

Makedonski premijer zahvalio je njemačkoj kancelarki na otvorenoj podršci njezine zemlje euroatlantskim integracijama Makedonije.

- Podrška koju dobivamo u našim naporima da izgradimo napredno europsko društvo je ogromna i prijateljska - ocijenio je Zaev.

Njemačka kancelarka stigla je danas ranije u jednodnevni posjet Makedoniji, a ispred zgrade Vlade, uz sve državne počasti, dočekali su je Zaev i njegovi najbliži suradnici, javila je agencija MIA.

Makedonija će 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, čime se želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina. Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanju ratificirati tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene.

Dnevnik.ba