StoryEditor

Merkel se zahvalila Mađarskoj na ulozi u padu Berlinskog zida

Piše D  /  17.08.2019., 02:08h

Taj potez je građanima bivše komunističke države otvorio kapiju prema Zapadu i pretpostavljenom padu Čelične zavjese.

- To je bio veoma bitan korak koji je omogućio pad Zida i nakon njega njemačko ujedinjenje - objavila je ona u svom tjednom podcastu, objavljenom u subotu.

Devetnaestog kolovoza 1989., takozvani Europski piknik, koji su organizirale grupe građanskog društva, okupio se na austrijsko-mađarskoj granici, omogućujući stotinama kritičara režima komunističke Demokratske Republike Njemačke sredstvo za bjeg u roku od nekoliko sati.

Grupica izbjeglica kasnije se pretvorila u bujicu kada je Mađarska, tada članica sovjetskog bloka, podlegla pod pritiskom desetaka tisuća istočnih Nijemaca koji su kampirali u blizni njene granice, rušenjem granične ograde.

Berlinski zid pao je u roku od tri mjeseca, dok se Europski piknik pretvorio u mirovni pokret, a Zapadna i Istočna Njemačka službeno su se ujedinile 1990.

Merkel će u ponedjeljak posjetiti mađarski pogranični grad Sopron kako bi obilježila godišnjicu Europskog piknika, skupa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

To će biti prva posjeta Merkel Mađarskoj od 2014.

Dvoje čelnika sukobljavalo se oko pitanja migracije, dok su Orbanov antieuropski stav i njegova bliskost s Rusijom također izvor tenzija između dvije strane, prenosi dpa.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:09