StoryEditor

Merkel otkrila zašto su balkanske zemlje potrebne Europi

Piše D  /  21.01.2018., 08:01h

Merkel je istaknula da postoje izgledi za pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, koji trebaju biti zasnovani na ispunjenosti kriterija.

"U potpunosti podržavamo ideju bugarskog predsjedavanja da je za dobar život u mirnoj Europi potreban zapadni Balkan, regija koja ima europsku perspektivu. Moramo pokazati vidljiv uspjeh, uz podršku Berlinskog procesa, koji je inicirala Njemačka", rekla je Merkel poslije sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Sofiji.

Ona je ukazala na važnost povezivanja okruženja i obećala da će surađivati s Bugarskom s ciljem bolje prometne povezanosti.

Merkelova je pohvalila Bugarsku za dobru pripremu za predsjedavanje Vijećem EU, te podržala inicijativu Borisova da zajedno sa predstavnicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije organiziraju sastanak s turskim predstavnicima.

Bugarski premijer kaže da ga najviše raduje što EU vodi mirnu, dobrosusjedsku politiku i da će se potruditi normalizirati odnose sa susjedima, budući da Europa ima potrebu za mirom.

"Svi mi s nestrpljenjem očekujemo novo formiranje Vlade u Njemačkoj koja je motor Europe", naglasio je Borisov, te dodao da se gradi infrastruktura koja će približiti zapadni Balkan ka EU.

Bugarsko predsjedavanje EU počelo je 1. siječnja, a završava se 30. lipnja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:43