StoryEditor

Merkel oštro kritizirala Macrona: "Stalno moram lijepiti šalice koje ste razbili..."

Piše D  /  25.11.2019., 10:11h

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, njemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritizirala kolegu, navodi New York Times

- Shvaćam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se skupljati krhotine. Stalno moram lijepiti šalice koje ste razbili, samo da bismo mogli sjesti i popiti šalicu čaja - rekla je navodno Macronu neuobičajeno ljutita Angela Merkel. Macron je ranije oštro kritizirao NATO i izazvao gnjevne reakcije u savezu, prenosi Blic.

U intervjuu Economistu francuski predsjednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživio moždanu smrt, da bi Merkel odmah nakon toga odbacila njegove tvrdnje kao pretjerane.

Kada je Europska unija u pitanju, Macron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako su obje zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterije, a Sjeverna Makedonija je na zahtjev susjedne Grčke čak promijenila ime, podsjeća New York Times.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO-a u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten s razine summita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Njemačka će nakon Macronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi New York Times, podsjećajući da je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu na sastanku NATO-a u Bruxellesu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni tajnikЈens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak nadomjestiti "nedostatak političke diskusije u savezu".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:16