Article_Top_970x250

Merkel optužila Rusiju za hakerski napad na njemačku vladu, traže izručenje mladog ruskog hakera

hakerski napad i krađa podataka

Merkel optužila Rusiju za hakerski napad na njemačku vladu, traže izručenje mladog ruskog hakera

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Kancelarka Angela Merkel danas je optužila Rusiju za "nečuveno" ponašanje 2015., kada je izveden hakerski napad na njemačku vladu, dodavši da je istraga urodila "neupitnim dokazima" o ruskoj umiješanosti, za što bi se mogle snositi posljedice.

Kako prenosi BBC, Merkel je u Bundestagu kazala da je bila meta hakerskog napada te da dokazi upućuju da se radi o ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU), opisavši rusku strategiju kao "hibridni rat" koji uključuje "iskrivljavanje činjenica" i "dezorijentaciju".

"To nije slučajnost, definitivno se radi o primjeni strategije. Vrijeđa me to", rekla je Merkel osudivši takvo ponašanje kao "nečuveno".

Kazala je da je time narušeno povjerenje i da zadržava pravo na protumjere, uključujući i protiv Rusije, ali je odmah potom dodala da će Njemačka nastaviti "težiti dobrim odnosima s Rusijom".

Tko je haker koji je osumnjičen?

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je glavni njemački državni odvjetnik ishodio međunarodni uhidbeni nalog za mladog ruskog hakera Dimitrija Badina, nakon višegodišnje savezne istrage o tom slučaju.

Njemačka ga optužuje za kibernetičku špijunažu, posebice za hakiranje Bundestaga i krađu podataka, te za aktivnosti koje je provodio kao agent tajne službe.

Vjeruje se da se Badin nalazi u Rusiji.

Ruska vlada niječe hakiranje njemačkog parlamenta i krađu povjerljivih podataka.

Dnevnik.ba