StoryEditor

Merkel na turneji po Sahelu, Burkini Faso obećala pomoć protiv džihadista

Piše D  /  01.05.2019., 11:05h

"Govorili smo o sigurnosnoj situaciji koja se pogoršava. Želimo biti na strani Burkine Faso, posebice u suradnji na sigurnosnom planu", rekla je Merkel, prva njemačka kancelarka koja je posjetila tu zemlju.

"Podržat ćemo Burkinu u jačanju njezinih policijskih snaga i raditi i na inicijativi doniranja opreme i sredstava. Pružit ćemo pomoć u visini između 7 i 10 milijuna eura. To je potrebno jer na istoku i sjeveru zemlje djeca ne mogu ići u školu i stanovništvo živi u nesigurnosti. Moramo što prije riješiti te probleme", dodala je.

Na istoku i sjeveru tisuće škola su zatvorene zbog džihadističkih napada koji prijete nastavnicima. 

Posjet njemačke kancelarke se poklapa sa summitom šefova država G5-Sahel. Predsjednici Malija Ibrahim Boubacar Keita, Mauritanije Mohamed Ould Abdel Aziz, Nigerije Mahamadou Issoufou i Čada Idriss Deby Itno stigli su tijekom jutra na summit.

G5 Sahel (Mali, Mauritanija, Burkina Faso, Niger i Čad) osnovan je kako bi pružili zajednički i koordinirani vojni odgovor na česte džihadističke napade u Sahelu.

Merkel će u četvrtak ujutro otići u Niger.

Burkina Faso je posljednje četiri godine suočena na sva češćim i smrtonosnijim napadima džihadističkih skupina, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:06