Article_Top_970x250

Merkel na turneji po Sahelu, Burkini Faso obećala pomoć protiv džihadista

njemačka kancelarka

Merkel na turneji po Sahelu, Burkini Faso obećala pomoć protiv džihadista

svibnja 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Index.hr

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u srijedu u Ouagadougou, prvu etapu mini turneje po Sahelu, i obećala pomoć u jačanju obrambenih snaga Burkine Faso, siromašne zemlje koju potresaju džihadistički napadi.

"Govorili smo o sigurnosnoj situaciji koja se pogoršava. Želimo biti na strani Burkine Faso, posebice u suradnji na sigurnosnom planu", rekla je Merkel, prva njemačka kancelarka koja je posjetila tu zemlju.

"Podržat ćemo Burkinu u jačanju njezinih policijskih snaga i raditi i na inicijativi doniranja opreme i sredstava. Pružit ćemo pomoć u visini između 7 i 10 milijuna eura. To je potrebno jer na istoku i sjeveru zemlje djeca ne mogu ići u školu i stanovništvo živi u nesigurnosti. Moramo što prije riješiti te probleme", dodala je.

Na istoku i sjeveru tisuće škola su zatvorene zbog džihadističkih napada koji prijete nastavnicima. 

Posjet njemačke kancelarke se poklapa sa summitom šefova država G5-Sahel. Predsjednici Malija Ibrahim Boubacar Keita, Mauritanije Mohamed Ould Abdel Aziz, Nigerije Mahamadou Issoufou i Čada Idriss Deby Itno stigli su tijekom jutra na summit.

G5 Sahel (Mali, Mauritanija, Burkina Faso, Niger i Čad) osnovan je kako bi pružili zajednički i koordinirani vojni odgovor na česte džihadističke napade u Sahelu.

Merkel će u četvrtak ujutro otići u Niger.

Burkina Faso je posljednje četiri godine suočena na sva češćim i smrtonosnijim napadima džihadističkih skupina, prenosi Hina.

Dnevnik.ba