StoryEditor

Merkel i Macron potpisali Aachenski ugovor

Piše D  /  22.01.2019., 02:01h

Na srdačnoj ceremoniji u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, simbolu europske sloge, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojali su pokazati spremnost da osvježe svoje čelništvo u često osporavanom projektu EU.

Oni žele da Ugovor iz Aachena na 116 stranica, dogovoren tijekom protekle godine, unaprijedi Elizejski ugovor iz 1963. o poslijeratnom pomirenju, te da imupls europskom jedinstvu koje je ugroženo Brexitom, imigracijom i krizom eurozone.

- Mi radimo ovo jer živimo u posebnim vremenima kada su nam potrebni odlučni, jasni i posebni odgovori okrenuti budućnosti - izjavila je Merkel, naglašavajući da je Aachen bio dom za Charlemagnea, koga je nazvala "ocem Europe”.

- U vrijeme kada Europi prijeti nacionalizam, koji buja unutar nje, kada Europu potresaju bolovi Brexita i zabrinjavaju je globalni izazovi koji su daleko izvan nacionalnih granica, Njemačka i Francuska moraju preuzeti odgovornost kako bi pokazali put naprijed - dodao je Macron.

Bez ulaženja u detalje, sporazum obvezuje dvije strane na tješnje veze u vanjskoj i obrambenoj politici, ali malo čini na provedbi ekonomske reforme eurozone.

Sabine von Oppeln, stručnjakinja za njemačko-francuske odnose na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, komentirajući slab napredak u reformi eurozone, kazala je da "njemačka strana ne odgovara na Macronove ideje, što je naravno potaknuto nacionalnim interesima".

- Ovi bi mogla biti prilika za istinsku obnovu suradnje, ali strahujem da smo propustili priliku za to - dodala je ona, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:33