StoryEditor
GLAVNI TAJNIK HNS BIH

Merdžo: “Pravni stručnjak” Marko koji djeluje s velikobošnjačkih pozicija sam sebe demantira

Piše desk  /  22.07.2022., 21:18h

Glavni tajnik i član pregovaračkog tima Hrvatskog Narodnog Sabora Josip Merdžo reagirao je na izjavu bivšeg sudca Ustavnog suda BiH Josepha Marka koji je za austrijski der Standard izjavio kako visoki predstavnik Christian Smidt nema ovlasti mjenjati ustave entiteta pa ni Ustav FBiH, ocjenivši kako Marko demantira sam sebe.

-Ukoliko bi visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini u obliku kakav je objavljen u medijima, on bi prekoračio svoja ovlaštenja jer bi to značilo da mijenja Ustav entiteta Federacije u pitanjima koja nisu jasno definirana Daytonskim sporazumom, izjavio je Marko za austrijski der Standard.

U članku je navedeno da, po nacrtu koji je objavljen u medijima, uvodi se prag od tri posto, tako da ukoliko u jednom kantonu živi manje od tri posto jednog naroda, pripadnici tog naroda iz tog kantona se ne bi mogli birati u Dom naroda.

Marko smatra da bi Schmidt prekoračio svoja ovlaštenja ako bi zaista nametnuo rješenja u tom obliku. Tvrdi da je to zato što predloženo uvođenje granice od tri posto uključuje izmjenu Ustava Federacije i odgovarajućih zakonskih odredbi kojima se implementira organizacijska struktura ustava entiteta, a koja nije definirana ustavom države.

-Kada je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch 2002. godine mijenjao ustave Republike Srpske i Federacije, činio je to kako bi implementirao odluku državnog Ustavnog suda. Poenta je tada bila u tome, da su entitetski ustavi usklađivani s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zato je visoki predstavnik tada imao ovlaštenja za to,” tvrdi Marko u intervju koji je dao dopisnici der Standarda iz Sarajeva Adelheidi Wölfl, koja u svojim člancima redovito promiče velikobošnjačku političku agendu i obmanjuje javnost.

Jasno je da Marko nema pravo i, ako su ga dobro citirali, sam sebe demantira, izavio je Merdžo za Hrvatski Medijski Servis i dodao:

-U ovom slučaju se, također, radi o ispunjavanju presude Ustavnog suda BiH U-23/14 (Ljubić) koju Bošnjaci uporno ignoriraju. Nikakve ovlasti Schmidt neće prekršiti u ovom slučaju. Petritsch je puno drastičnije mijenjao Ustav FBiH što je i dovelo do 20 godina neravnopravnosti Hrvata u FBiH, a što je Ustavni sud BiH navedenom presudom djelomično korigirao, podsjetio je sugovornik HMS-a.

Merdžo napominje kako je “pravni stručnjak” Marko i do sada djelovao s pozicija veliko bošnjačkog unitarizma tvrdeći da je legitimno predstavljanje izmišljotina gubeći iz vida da je presudom Ljubić više nego detaljno objašnjeno koje demokratske principe i standarde nosi u sebi pojam legitimnog predstavljanja.

Treba podsjetiti kako je Marko bio strani sudac Ustavnog suda BiH upravo u vrijeme kada je taj sud po apelaciji Alije Izetbegovića donio presudu prema kojoj su sva tri naroda konstitutivna na cijelom području BiH, te da je načelo konstitutivnosti, koje podrazumjeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda vrhovno, nadkrovljujuće načelo Ustava BiH, kojemu trebaju biti podređene sve druge ustavne norme.

-Najavljena odluka visokog predstavnika, ističe Merdžo, tek jednim dijelom otklanja dosadašnju neravnopravnost.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:30