StoryEditor
talijanska premijerka

Meloni se pohvalila posjetom Hrvatskoj, Talijani joj pisali: "Sjetite se uzeti Istru, Dalmaciju i Rijeku u povratku"

Piše desk  /  17.11.2023., 13:44h

Talijanska premijerka Giorgija Meloni od četvrtka boravi u Zagrebu, a ovaj službeni posjet odjeknuo je kao prvi bilatelarni posjet u više od dva desetljeća predsjednika neke talijanske vlade.

Meloni i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u petak su se na press konferenciji osvrnuli na suradnju dviju zemalja, migrantsku krizu u Europi, a razgovaralo se i o ukidanju kontrole na šengenskim granicama sa Slovenijom, nakon čega je Ljubljana odlučila učiniti isto na granici s Hrvatskom.

Dan ranije, ona, Plenković, poljski premijer Mateusz Morawiecki, malteški premijer Robert Abela i predsjednik Europskog vijeća na neformalnoj su večeri, jednoj od četiri, razgovarali o novom strateškom programu EU-a.

Vijest o dolasku u Zagreb Meloni je podijelila na Instagramu uz fotografije na kojima pozira s hrvatskim premijerom, a uz opis fotografija je dodala: "Zagreb, sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem".

‘Hoćemo Istru i Dalmaciju‘

U sat vremena objava je prikupila gotovo šest tisuća lajkova, ali i pregršt komentara njezinih pratitelja, od kojih su je mnogi hvalili i slali joj emotikone srca, dok su je neki žestoko kritizirali, a bilo je vrijeđanja.

Nama je, međutim upalo u oko da neki od pratitelja nisu zaboravili povijesne nesuglasice dviju zemalja.

"P.S. vratimo Istru", "Hoćemo Istru i Dalmaciju" i "Bravo predsjednice, sjetite se uzeti Istru, Dalmaciju i Rijeku prilikom povratka u Italiju", neki su od skandaloznih komentara koji su se pojavili. Pravo je pitanje je li ovdje riječ o ozbiljnim političkim stajalištima i prisvajanjima hrvatskog teritorija ili tek usputne provokacije.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:38