StoryEditor

Melez: Idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpjeti

Piše D  /  01.05.2021., 01:05h

Članovi Sindikata metalaca FBiH okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Njihov predstavnik Bajro Melez poručio je kako vlastima daju rok od 30 dana da počnu pregovore o granskim ugovorima. Ako to ne ispune, najavio je: "Idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpjeti".

Podsjetio je kako ovaj sindikat predstavlja 70.000 radnika, a da se njihovim zahtjevima pridružilo sedam industrijskih granskih sindikata čiji su predstavnici prosvjedovali s njima.

“Naši zahtjevi su da se pod hitno i bez odlaganja utvrdi najniža plaća u FBiH. Ovaj zahtjev je od 2019. godine i tada su ga svi sindikati prihvatili. Pod hitno i bez odlaganja osloboditi gospodarstvo visokih nameta. Imamo najveće namete u BiH, preko 70 posto. Mi smo pružili mogućnost Vladi FBiH i poslodavcima da se dogovore, a mi ćemo za dogovor dići ruku. Predstavnici vlasti su pohrlili prije reda dobiti cjepiva Dajte cjepiva onima koji rade za strojevima i doprinose ovoj zemlji”, rekao je Melez, prenosi N1.

Kazao je kako će pregovori s predstavnicima poslodavaca o granskim ugovorima početi u drugoj polovini svibnja kako bi i “industrijski sindikati imali legalne granske ugovore”. Vlastima su dali rok 30 dana da započnu pregovore. U protivnom, najavili su veliki bunt.

Kritizirao je i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića. Kazao je kako ih ne zastupa na način na koji treba.

Podsjetimo, u Sarajevu se danas održava veći broj prosvjeda radnika na Praznik rada. Zahtjevi svih su slični – dostojanstven rad, plaća za taj rad i dostojanstven život.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:47