StoryEditor

Mektić potvrdio: Prihvatit ćemo sve državljane BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji

Piše D  /  11.11.2019., 01:11h

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti i da će počinitelji kaznenih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u Bosni i Hercegovini. On je kazao da se u zatočeničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana Bosne i Hercegovine.

"Prihvatit ćemo osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Ministar sigurnosti BiH istaknuo je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice ISIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred bh. pravosuđem i u skladu sa zakonima.

Mektić je rekao da je u listopadu bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

Već je usuglašen mehanizam prema kojem će se utvrditi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije. Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora točno utvrditi tko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko tko nema bh. državljanstvo neće biti prihvaćen. Krajnja mjera bit će DNK analiza", zaključio je Mektić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:40