Article_Top_970x250

Mektić potvrdio: Prihvatit ćemo sve državljane BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji

osobe povezane s terorizmom

Mektić potvrdio: Prihvatit ćemo sve državljane BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji

stu 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je potvrdio kako će BiH dozvoliti povratak bh. državljanima koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji.

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti i da će počinitelji kaznenih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u Bosni i Hercegovini. On je kazao da se u zatočeničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana Bosne i Hercegovine.

"Prihvatit ćemo osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Ministar sigurnosti BiH istaknuo je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice ISIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred bh. pravosuđem i u skladu sa zakonima.

Mektić je rekao da je u listopadu bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

Već je usuglašen mehanizam prema kojem će se utvrditi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije. Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora točno utvrditi tko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko tko nema bh. državljanstvo neće biti prihvaćen. Krajnja mjera bit će DNK analiza", zaključio je Mektić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba