StoryEditor

Mektić: Potrebno vrijeme da se ispitaju aktivnosti vehabijske organizacije "Askera"

Piše D  /  07.02.2018., 11:02h

Mektić kaže da još nema informacija o aktivnostima ove organizacije, ali da će biti provjereno o čemu je riječ i šta je pozadina svega toga.

On je napomenuo da tu provjeru nije moguće izvršiti brzo jer nije riječ o nekom dokumentu.

"Ako ćemo da uđemo u suštinu problema, onda nam treba vrijeme. Provjerit ćemo što je pozadina svega toga, da li neka ozbiljna priča ili neka vrsta `sportsko-zabavnog karaktera`. Potrebno je provjeriti - tko, što, kad...ako uvježbava, tko uvježbava. Kad bismo mogli tako brzo ispitati slučaj, riješili bismo, ne samo svoje probleme, već i američke", rekao je Mektić, navodi Srna.

Na pitanje je li tijekom jučerašnjeg susreta sa generalom NATO štaba u BiH generalom Robertom Hjustonom bilo riječi i o ovom slučaju, Mektić je rekao da je razgovarano o svim sigurnosnim izazovima u BiH i svemu što može  ugrožavati stabilnost i mir u BiH.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Perica Stanić izjavio je Srni da ova agencija poduzima mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica u vezi sa ovim slučajem.

Na "youtube" kanalu krajem siječnja objavljen je snimak na kojem se vidi kako pripadnici vehabijske organizacije "Asker" vrše islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sjedište u Sarajevu, a u ovoj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:44