StoryEditor

Mektić o slučaju "Asker": Lica iz kriminalnog miljea se nalaze u samom vrhu udruge

Piše D  /  08.02.2018., 03:02h

"Ozbiljno smo pristupili, provjeravamo, dao sam naredbu da mi se dostavi što je prije moguće informacija. Na prve provjere postoje indikativne stvari jer lica iz kriminalnog miljea se nalaze u vrhu udruženja, sumnjam u njihove dobre namjere", kazao je Mektić, prenosi N1.

"Ta lica zauzimaju ključne pozicije. Sve ćemo provjetiti do kraja. Obećavam ako bude bilo šta izvan zakona, proslijedit ćemo Tužiteljstvu. Ne sumnjam u djecu ona samo mogu biti zloupotrijebljena. Naser Orić je jedno od tih sumnjivih lica. Naravno da je zbog navoda o različitim potencijalnim paravojnim grupama, militantnim, ugrožena sigurnost građana. A politika je najodgovornija, jer sve te grupe su odgovor na političku krizu", naveo je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Sa cijelim slučajem upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim operativnim saznanjima o udruženju "Asker" na osnovu kojih se provode određene aktivnosti, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija", navedeno je za N1 iz SIPA-e.

Kontaktirali smo Rijaset Islamske zajednice u BiH gdje su za N1 naveli da Islamska zajednica u BiH nema zvanične informacije o tome da pomenuto udruženje organizuje vjersku poduku niti su oni u tom smislu tražili szglasnost ili mišljenje IZ u BiH.

"Ni druge njihove aktivnosti nisu poznate IZ u BiH niti s njima imamo bilo kakav oblik institucionalne suradnje", navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za N1.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:47