Article_Top_970x250

Mektić o slučaju "Asker": Lica iz kriminalnog miljea se nalaze u samom vrhu udruge

ministar sigurnosti BiH

Mektić o slučaju "Asker": Lica iz kriminalnog miljea se nalaze u samom vrhu udruge

velj 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Snimak koji se pojavio na Youtubeu pod nazivom "Askeri Zimski kamp 2018." na kojem se vidi kako se djeca različitih uzrasta uče o islamu, ali i rade razne vježbe, izazvao je niz reakcija u našoj zemlji, ali i regionu. O cijelom slučaju danas je govorio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Ozbiljno smo pristupili, provjeravamo, dao sam naredbu da mi se dostavi što je prije moguće informacija. Na prve provjere postoje indikativne stvari jer lica iz kriminalnog miljea se nalaze u vrhu udruženja, sumnjam u njihove dobre namjere", kazao je Mektić, prenosi N1.

"Ta lica zauzimaju ključne pozicije. Sve ćemo provjetiti do kraja. Obećavam ako bude bilo šta izvan zakona, proslijedit ćemo Tužiteljstvu. Ne sumnjam u djecu ona samo mogu biti zloupotrijebljena. Naser Orić je jedno od tih sumnjivih lica. Naravno da je zbog navoda o različitim potencijalnim paravojnim grupama, militantnim, ugrožena sigurnost građana. A politika je najodgovornija, jer sve te grupe su odgovor na političku krizu", naveo je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Sa cijelim slučajem upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim operativnim saznanjima o udruženju "Asker" na osnovu kojih se provode određene aktivnosti, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija", navedeno je za N1 iz SIPA-e.

Kontaktirali smo Rijaset Islamske zajednice u BiH gdje su za N1 naveli da Islamska zajednica u BiH nema zvanične informacije o tome da pomenuto udruženje organizuje vjersku poduku niti su oni u tom smislu tražili szglasnost ili mišljenje IZ u BiH.

"Ni druge njihove aktivnosti nisu poznate IZ u BiH niti s njima imamo bilo kakav oblik institucionalne suradnje", navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za N1.

Dnevnik.ba

Tagovi: