StoryEditor

Mektić: Izbjeglički centar u Salakovcu je u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Piše D  /  21.06.2018., 08:06h

Kontrola granice i sprječavanje krijumčarenja migrantima prioritet su vlasti u BiH, poručio je ovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon današnje sjednice Operativnog stožera za pitanje migracija. Problem smještaja migranata trebao bi biti riješen u narednih deset dana, prenosi N1.

Samo devet dana prije ubojstva migranta u Velikoj Kladuši, premijer USK Husein Rošić apelirao je na ministra sigurnosti. Upozoravao je da je teško kontrolirati, kako kaže, "problematične" migrante.

"Naša policija nema ovlasti da ih dugoročno drži u pritvoru. Te represivne mjere nekada traju 48, nekada 72 sata", kaže Rošić.

Iako bi takvi migranti trebali biti u zatvorenom-imigracijskom centru, u nadležnosti države, Mektić rukovodstvu USK poručuje da ne kukaju.

"A što ne mogu? Moraju da kontroliraju. Oni su policija. Moraju. Nema kuknjave, ima da kontroliraju", poručuje Mektić.

On je dodao da policija one koje prave probleme treba predati Tužiteljstvu BiH. A onda optužio Tužiteljstvo kako ne radi svoj posao.

"I ja vas pitam, i sebe i sve, kako mi niti jednog krijumčara ne možemo procesuirati", pita Mektić.

Ranije je poručivao da MUP HNŽ nije imao pravo da zaustavi konvoj s izbjeglicama.

"Pitanje migracija je izvorna, ustavna nadležnost države", podsjetio je ministar sigurnosti BiH.

Danas županijske MUP-ove poziva da se pozabave krijumčarima migranata.

"Ja sam rekao Salakovac, izbjeglički centar u Salakovcu je u isključivoj nadležnosti državnih institucija i mi smo tu odlučili smjestiti ljude", ističe Mektić.

Upravo Mektićevu odluku da se migranti iz Sarajeva premjeste u Salakovac komentirao je i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

"Ovih dvjestotinjak migranata koji su jednu noć prebačeni u Mostar, za potrebe dolaska predsjednika Turske u Sarajevo, samo je bio test jednoga procesa kako će se dalje odvijati", tvrdi Čović.

Do sada je u BiH ušlo blizu 6.000 migranata, spriječen je ulazak njih više od 4.000. Granična policija, s manjkom policajaca rasporedila je svoje snage.

"Tamo gdje je najviše potrebno, zbog pritiska ilegalnih migranata i tu, mislim na područje Trebinja, Velike Kladuše i Zvornika", kaže Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Graničnim policajcima na istoku BiH pridružili su se policajci iz SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a od jučer iz MUP-ova RS i Brčko Distrikta.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:22