StoryEditor

Mehmedović zatražio obustavu isplata plaća parlamentarcima

Piše D  /  18.06.2019., 09:06h

Naime, na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Zastupničkog doma, zastupnik Mehmedović je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Također, ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

"Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tijekom mjeseca u kojemu zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio", navodi zastupnik SDA.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Podsjetimo i da do danas nisu održali nijednu redovnu sjednicu. Sami za svoj nerad kazali su sljedeće:

"Jesu nam plaće previsoke i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se korigiraju, nikada nismo imali tu vrstu suglasnosti", kazao je Nikola Špirić, SNSD.

"To je zaista degutantno, ja znam da se svatko od onih ljudi koji su izabrani u Parlament ne osjeća prijatno zbog ove situacije koja je nastala", kazao je Mladen Bosić, SDS.

"To su enormno visoke plaće koje izazivaju ogorčenje građana", kazao je Lazar Prodanović, SNSD.

"One su neopravdano visoke", kazao je Prodanović na pitanje novinara N1.

"Mislim da je bezobrazno to štoParlament ne radi, a mi primamo plaĆu", kazao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

"Ma tko će zaslužiti plaću, ako ne radi?", pita se Nikšić.

"Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plaće", istakao je Safet Softić, SDA.

A sada svi oni mogu s riječi prijeći na djela, odnosno kada se inicjativa njihovog kolege Mehmedovića nađe u parlamentarnoj proceduri. Glasovanjem će pokazati jesu li i koliko dosljedni, piše N1.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:23