StoryEditor
upozorenje drugim strankama

Mehmedović: Tko "primiriše" razgovorima oko izbornog zakona, kod Bošnjaka će biti označen kao izdajica

Piše desk  /  30.12.2021., 17:00h
Da vidimo tko će poslije ovoga uopće i razgovarati a kamoli pregovarati oko izbornog zakona.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je intervju Milorada Dodika za HRT. Mehmedović kaže da je tim intervjuom lider SNSD-a uništio sve šanse za dogovor oko izbornog zakona.

- Dodikov i Draganov cilj je da na cijelu BiH primjeni model "Mostar bez izbora", a da za propast pregovora oko izbornog zakona optuže SDA i Bošnjake i Bosanske partije. Dodik je intervjuom za HRT 'potopio' bilo kakve izglede za dogovor o izbornom zakonu - ovaj Dodikov intervju je 'raznio' pregovore oko izbornog zakona, prenosi Avaz.

Dodik s namjerom doveden na HRT

Dodik je rekao indirektno da bi pristanak SDA na uvjete Čovića značilo osnivanje trećeg entiteta. Što u suštini i jeste! - napisao je Mehmedović na Facebook, te podsjetio kako je Dodik rekao da nije moguće se izborni zakon donese do proljeća.

- To radimo od 2011. godine. Pa sad, ako neko zaista u sebi ima toliko optimizma da misli da je moguće, evo ja ću biti realist, mislim da nije moguće. Muslimani su sebe zarobili u tvrdnji kako to znači, ako se da pravo da Hrvati izabiru svoga, hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo, da to znači treći entitet, a oni su navodno protiv trećeg entiteta. A ja opet mislim da bez trećeg entiteta nema nikakve Bosne i Hercegovine. Ja mislim da bi to bilo fer. I sve se može dogovoriti - podsjetio je Mehmedović na izjave Dodika.

- Zapravo je doveden na HRT da kaže da je udovoljavanje zahtjevima Dragana Čovića oko izbornog zakona i virtualne etničke izborne jedinice suglasnost Bošnjaka na treći entitet. Pa jasno da je ciljano izvedeno kako bi propali pregovori oko izbornog zakona. Koliko dugo? Pa sam je Dodik rekao - pregovori traju od 2011 - konstatirao je Mehmedović.

Dodik želi "zakuhati" između Bošnjaka i Hrvata

- Da vidimo tko će poslije ovoga uopće i razgovarati a kamoli pregovarati oko izbornog zakona. Time je zacementirao Bošnjake i bosanske stranke. Tko "primiriše" razgovorima oko izbornog zakona, poslije tvrdnje Dodika da pristanak Bošnjaka znači treći entitet, kod Bošnjaka će biti označen kao izdajica. Ranije sam objavio post u kojem sam objasnio da su Dodikov i Čovićev cilj makro-repriza slučaja Mostara koji je bez izbora bio skoro deceniju. - navodi on, te dodaje:

- Čini mi se da Dodik želi "zakuhati" između Bošnjaka i Hrvata kako bi se kriza s Izbornog zakona prenijela na cijelu BiH kako bi se cijela BiH pretvorila u Mostar 2013-2020. - bez izbora. Pa je li neko stvarno misli da je Mostar cijelu desetljeće bez izbora bio slučajna stvar? I da nije bio model za FBiH ili cijelu BiH? 

To će omogućiti da se pregovori o novom Ustavu BiH vode van izbornih presinga, ali još važnije - da se vode godinama i godinama. Upravo je ta opcija otvorena. Imat ćemo kloniranje pokojnog Ljube Bešlića i njegovog supotpisnika na svim nivoima - zaključio je Mehmedović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:55