StoryEditor
zastupnik SDA

MEHMEDOVIĆ (SDA) PODRŽAO KOMŠIĆA I BEĆIROVIĆA: "Za Bošnjake je važno da bude 2:1 u Predsjedništvu BiH"

Piše desk  /  26.05.2022., 18:31h

Ako SDA izađe sa snažnim kandidatom, ja sam optimista da će pobijediti. Ali kažem da je nije važno tko će u ime Bošnjaka sjediti u Predsjedništvu, koliko je važno da bude 2:1 za BiH.

Đemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da nije važno toliko tko će biti iz bošnjačkog naroda u državnom predsjedništvu koliko je bitno da bude "2:1 za BiH".

Vijeće ministara BiH i danas bez odluke o izdvajanju sredstava za izbore. OHR je danas potvrdio da postoji zakonski okvir da se donese odluka da se izdvoje novci za aktivnosti SIP-a. Da li je ovo konačna potvrda da HDZ opstruira?

HDZ ne samo da opstruira donošenje odluke o financiranju izbora, nego pokušava preko EPP-a da iznjedri rezoluciju kojom bi se “legitimno predstavljanje” osnažilo u pogledu diplomatskih aktivnosti Europske komisije.

Hoće li proći ta rezolucija?

Bili smo u situaciji gdje hrvatski europarlamentarci šalju “istinu” o BiH, sada smo ih na neki način preskočili. I SDA je dio EPP-a i radi na tome da se pojasni situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno odnos HDZ-a. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi se uvidjelo štetno ponašanje HDZ-a, koje je u suprotnosti sa europskim vrijednostima.

Naši susjedi su sve učinili da se BiH etnički podjeli. Oni nisu željeli BiH ni prije 50 godina. Danas smo u situaciji da se hrvatski i srpski narod u BiH zloupotrebljava od naših susjeda. Pokušavaju spriječiti naš put ka EU i NATO. Ovo što radi HDZ je neprincipijelno i to se u cijelom demokratskom svijetu zove izdaja vlastite zemlje.

Je li krajnji cilj treći entitet? Podržava ga i Hrvatska akademija nauka i umjetnosti?

Pokušava se institucionalno stati iza Čovića i HNS-a. Pokušava se doći na neki način institucionalno do trećeg entiteta, ali na taj način samo sebi prave štetu jer bi podijelili hrvatski korpus u državi.

Vi ste pozvali na uhićenje Čovića?

On je najavio nasilno formiranje trećeg entiteta i to je zapravo teško krivično djelo. Naše pravosuđe ako ima snage, a ima znanje, dužno je to da uradi. Čović je nakon dva dana, kada je vidio kako je preletio, malo “omekšao”, pa je odmah govorio da će to onda pokušati provesti kroz institucije.

Čini se da će biti žestoka borba između kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Hoće li Izetbegović biti kandidat SDA? Iza Denisa Bećirovića je stalo sedam stranaka…?

Unutar SDA još nije završena procedura tako da ne možemo sa sigurnošću reći da će biti Izetbegović. Ohrabruje to što se opozicija okupila oko jednog kandidata, ali sasvim je svejedno tko će biti kandidat opozicije – Bećirović, Zvizdić, Konaković ili neko drugi – ako nemate jasno definiranu politiku.

Ima li Bećirović definiranu politiku?

Ja je još nisam čuo.

Da li je imao Džaferović?

Da, imao je okvir u kojem se ponaša. Ostaje pitanje hoće li ove stranke opozicije i njihov kandidat imati jasno definiranu politiku ili će se Bećirović zastupati samo stavove SDP.a

Osjećate li se u SDA ugroženi njegovom kandidaturom?

Ako SDA izađe sa snažnim kandidatom, ja sam optimista da će pobijediti. Ali kažem da je nije važno tko će u ime Bošnjaka sjediti u Predsjedništvu, koliko je važno da bude 2:1 za BiH.

Hoćete da kažete da bi bili zadovoljni i s Bećirovićem i Komšiće u Predsjedništvu BiH?

Što da ne. Onda bi bilo 2:1 za BiH. Samo imam rezervu da ova sedmorka ili osmorka nisu svjesni u što ulaze kada je u putanju “deal” s HDZ-om, osjeća se da u pozadini postoji taj neki dogovor.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 06:04