StoryEditor
zastupnik sda

Mehmedović: "Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju morsku Herceg Bosnu, Hrvatska je agresijom na BiH dala poduku Orbanu"

Piše desk  /  11.05.2022., 15:47h
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, reagirao je na zgražanje hrvatskih dužnosnika na Orbanove izjave o "otetom moru".

- Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju "morsku Herceg Bosnu". Hrvatski vrh je izgubio pravo da negoduje zbog izjava Orbana oko "oduzetog mora" u Hrvatskoj. I Milanović je u najvećoj mjeri oduzeo to pravo miješajući se u unutrašnje stvari u BiH. Od Tuđmana do Milanovićevog neprestanog miješanja u unutrašnje stvari u BiH je period od 30 godina i hrvatski Orbani se nisu ni za nijansu promijenili - navodi Mehmedović.

Dalje navodi da kada je Orban "častio" Dodika financijskom pomoći za separatizam RS-a, Hrvatska se nije bunila.

- Orban je samo naučio lekciju iz Hrvatske. Hrvatska je devedesetih agresijom na BiH dala poduku Orbanu. Samo Orban (još) nije ništa uradio, a Hrvatska mu je agresijom na BiH pokazala kako to Hrvatska radi. Tuđmanov i Miloševićev virus je zarazio Orbana. Hrvatska već tri desetljeća demonstrira teritorijalne i političke pretenzije prema BiH. I u slučaju izbornog zakona i Milanović i Plenković rade isto što i Orban. Sad im se vratilo. Vidite kako je kad imate Putinovce za susjede, i kada se iznose ne baš očekivani politički stavovi, koji ugrožavaju vaš integritet! - piše Mehmedović.

Dodaje kako je Grlić Radman odmah pozvao mađarskog veleposlanika na sastanak da mu 'pojasni' Orbanove izjave.

- Što mu mađarski veleposlanik u Hrvatskoj može odgovoriti: "Pa vi više govorite o BiH i izbornom zakonu druge zemlje nego o svojoj zemlji i izbornom zakonu u svojoj zemlji. Što smo mi Mađari uradili ono što vi već ne radite i sada i već 30 godina.

Zamislite još situaciju da je premijer Hrvatske Mađar i da očekujete od njega da uputi premijeru Mađarske notu kojom se negoduje zbog izjava Orbana, da je to miješanje u unutarnje stvari Hrvatske… ne to je nemoguća misija…mi u Bosni živimo s tim 30 i više godina i niko nas ne razumije. Nakon ovoga nadam se imat ćemo bolje razumijevanje od susjeda, bar! Orban je tek krenuo na kupanje u 'mađarskoj Herceg-Bosni' a Hrvatska mu je od Tuđmana još pripremila i peraje i kupaće gaće. Uostalom, više je Mađara u Hrvatskoj, nego Hrvata u Bosni! U čemu je problem susjedi!? Kako ćutite? - napisao je Mehemdović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:59