StoryEditor
OČAJNI SDA-OV JURIŠNIK

Mehmedović: "Ništa od građanske BiH, Escobar i Palmer oživljavaju Herceg Bosnu, zovite Bidena"

Piše desk  /  27.11.2021., 22:12h
I dok je uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH u Podgorici Željko Komšić napao francuskog veleposlanika u Crnoj Gori zbog izjave predsjednika Francuske Emanuela Macrona koji se u Zagrebu založio za reformu Izbornog zakona kako bi se osiguralo poštivanje prava svih konstitutivnih naroda, Šemsudin Mehmedović visoki dužnosnik SDA, koja je osigurala logističku podršku za Komšićev izbor u Predsjedništvo, napao je visokog američkog diplomatu Gabriela Escobara zbog njegove izjave Hini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH – izjavio je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hrvatsku novinsku agenciju (HINA).

Mehmedović je Ecobarovu izjavu “da se Hrvati moraju osjećati ugodno u BiH”, preveo na bošnjačko hegemonistički narativ, po kojem je Escobar u stvari rekao: -Velikodržavni projekt Hrvatske i velikodržavni projekti na Balkanu se moraju osjećati ugodno i komotno u BiH ili Dayton neće uspjeti.

Nakon što je pomoćniku američkog državnog tajnika imputirao ono što nije izgovorio, nekadašnji zaštitnik mudžahedina, kako su o Mehmedoviću pisali Washington post i New York Times, zaključio je kako je Escobar izjavom da se Hrvati moraju osjećati ugodno u BiH “sahranio Dayton u nagradni projekt velikodržavnim projektima”

Mehmedović je uz to Escobaru imputirao i još štošta što američki diplomat nije izgovorio “da se Bošnjaci ne moraju osjećati ugodno i sigurno, pa ispravno zaključio: – Ali evidentno je da se ovakvim programskim izjavama definitivno zatvara prostor za gradjansku BiH…”.

Mehmedviću je očito teško palo to što je Amerika konačno shvatila kako se i BiH može očuvati jedino poštivanjem prava i hrvatskog naroda u BiH, zamjemčenim Daytonskim sporazumom, a ne podrškom hegemonističkoj bošnjačkoj politici, pa je počeo razvijati teorije zavjere.

-Da li taj ustupak SAD-a ima veze s Bjelorusijom i Ukrajinom? Da li se “kupuje” Vučić? Šaljite videa sa Bidenovim izjavama iz BiH. Pošaljite mu sve oko RS i Herceg- Bosne. Ili je izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte koji su konačno pred rušenjem BiH. BiH će možda i biti – ali točno onako kako su je planirali UZP i zločinačko genocidni projekti, nastavio je bulazniti SDA-ov očajni jurišnik. Mehmedović je izgleda uvjeren da američki diplomati, Escobar i Palmer, koje je imenovao predsjednik Biden, kako bi obuzdali bošnjačku hegemonističku politiku i osigurali izmjene Izbornog zakona kako bi i Hrvati mogli birati svog člana Predsjedništva BiH, sukladno Daytonskom sporazumu, ruski igrači, pa poziva sve da na to upozore Bidena:

-Pozivam sve prijatelje BiH iz svijeta, pozivam sve Bosance i Hercegovce u SAD-u da počnu veliku akciju prema američkom predsjedniku Bidenu kako bi mu objasnili da se u Bosni ne vidi razlika izmedju onog što govore predstavnici njegove administracije koji pohode Balkan i predstavnici Srbije ili Hrvatske. I Rusije, napisao je Mehmedović na Facebooku.

SDA-ov dužnosnik sada je uvjeren da i Amerikanci rade za herceg Bosnu.

-Gojko Šušak je pri posjetama HDZ-ovcima u Mostaru govorio da je njihov zadatak da izdrže i da će Herceg-Bosna opstati. I evo, uspjeli su, izdržali su. Imamo objavljeno da su američki diplomati na spisku konatakata lobista koje plaćaju Srbija i RS sa 40 milijuna, imamo posjete i izjave Palmera iz Zagreba koje su dovoljno čudne da se zapitamo je li počela velika akcija za stvaranje BiH po volji samo dva naroda i po volji dvije države – Srbije i Hrvatske, napisao je Mehmedović.

Želim reći ključnu stvar, dodaje Mehmedović, “građanska BiH nije moguća samo zato što su muslimani većinski. Da su Hrvati ili Srbi većinski, bila bi moguća”.

– E sad dolazimo do ključne poruke: I SAD i EU imali su priliku od Bošnjaka, bosanskih i balkanskih muslimana napraviti novi pokret u svijetu koji će predstaviti model sekularnog građanskog društva kojeg čine većinski muslimani. Ecobar, Palmer … ili ne shvaćaju ili to žele spriječiti. Silajdžić je nedavno rekao da će ovi pregovori biti kraj rata. Onda izgleda da su Hrvatska i Srbija odnijele pobjedu. Da li to Biden zna? Neka se prisjeti svog intervjua iz posjete BiH tijekom rata! Na kraju, najveće žrtve udruženih zločinačkih pothvata i genocida trebaju ugađati kreatorima zločinačkih politika. Hrvaska ni Srbija nikad se nisu ogradili od svojih zločina u BiH. A danas im mora biti ugodno, završio je u svom šovinističkom tonu SDA-ov radikal.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 04:20