StoryEditor

Mehmedović: Na BHRT-u izvršen medijski državni udar

Piše D  /  11.01.2019., 06:01h

- Provokacijom koju je Uređivački kolegij BHRT-a učinio prema gledateljima kada su Svjetlana Topalić stavili za urednika Dnevnika 2 na BHT-u samo dan poslije proslave neustavnog tzv. dana Republike Srpske koji je ona čestitala na svom privatnom Twitteru prelila se čaša koju je ovaj javni medijski servis počeo puniti kada je prošle godine donesena odluka da 11. srpnja voditelji ove medijske kuće na reveru ne nose Cvijet Srebrenice - navodi Mehmedović, prenosi Faktor.ba.

On konstatira da je to "neprimjereno i u najmanju ruku bezobrazno od strane menadžmenta na čijem se čelu nalazi Belmin Karamehmedović, skupa sa Markom Radojom, urednikom Informativnog programa BHT1".

- Cinizam javnog medijskog servisa je tim veći s obzirom da je Svjetlana Topalić zbog čije se objave užarila javnost u FBiH, u sinoćnjem Dnevniku pročitala i priopćenje menadžmenta u kojem se, između ostalog, kaže da poslovodstvo nije zabranilo korištenje termina neustavan u izvještavanju o događajima u Banjoj Luci. U priopćenju stoji i to da će se ispitati sve činjenice vezane za objave uposlenika koji su se oglašavali na društvenim mrežama.

Licemjerno je ponašanje odgovornih u Javnom servisu i zbog toga što su izazvali bijes građana, jer se riječ neustavan nije niti spomenula uz izvještavanje o proslavi tzv. dana RS, ali i zbog toga što je osnivač javnih servisa Parlament BiH. Na očigled javnosti u protekla dva dana izvršen je medijski državni udar. Pozvat ću sve relevantne faktore da preispitaju dalje funkcioniranje menadžmenta i njihov ostanak na postojećim pozicijama.

I što je najgore od svega je to što je informiranje o događajima u Banjoj Luci omogućeno novcem građana koji plaćaju TV pretplatu. Znamo da i država još uvijek traga za što sigurnijim načinom prikupljanja TV takse. Ovako više neće moći, budite uvjereni u to - poručio je u svom reagiranju Šemsudin Mehmedović, zastupnik u PS BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:47