Premda je u produkcijskom i organizacijskom smislu ova godina bila vrlo zahtjevna, može se reći i da je bila vrlo uspješna za Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru, ocijenio je u razgovoru za Fenu ravnatelj te kulturne ustanove Ivan Vukoja.FENA/MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
nevjerojatno

Medžlis Islamske zajednice protiv izgradnje zgrade HNK Mostar, razlog očekivan

Piše Desk  /  19.02.2022., 21:41h
Medžlis Islamske zajednice Mostar pozvao je zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da uskrate podršku prijedlogu da se dva milijuna maraka iz federalnog proračuna usmjere za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u centralnoj gradskoj zoni Mostara.

- Pitanje centralne gradske zone ne može se rješavati parcijalno. Tražimo da se rješava u paketu i cjelovito i samo tako. Nije Hrvatsko narodno kazalište samo jedno pitanje i jedan projekt – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Takvi projekti, prema njegovom mišljenju, doveli bi do "još veće izolacije populacije Bošnjaka i drugih građana u zapadnom dijelu Mostara, na sličan način kao što je to slučaj i s Bošnjacima u Stocu, Čapljini i Istočnoj Hercegovini", priopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

- Gradnja novih zgrada s isključivim nacionalnim predznakom, među kojima je i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, na linijama ratnog razgraničenja u metaforičnom smislu znači podizanje novih zidova i brana koje grad dijele na dva dijela. Ne čudi nas da taj projekt podržava hrvatska država, ali smo razočarani kad to podržava i naša vlada - kazao je muftija Dedović.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar podržava stavove mostarskog muftije te traži od izabranih zastupnika u Parlamentu Federacije da ne dozvole da se s dva milijuna maraka financira izgradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

- Na taj način se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, trajno rješava pitanje centralne zone Grada Mostara koja u svakom smislu mora odražavati otvorenost Grada Mostara i njegovu multietničku supstancu, jednakopravnost naroda i građana, jer se tako direktno poništava potpuno legitiman zahtjev Islamske zajednice da na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog centra, te u tom smislu zahtijevamo od svih političkih faktora i zastupnike u entitetskim parlamentima da ne dozvole ovu vrstu poniženja i minimiziranja Bošnjaka kao političkog faktora u Mostaru - navode iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 18:24