StoryEditor
bivši ruski predsjednik

Medvedev: "Zamislite da Putin ode u Njemačku i bude uhićen. Što bi se dogodilo? Svi naši projektili odletjeli bi u Bundestag, u ured kancelara"

Piše fena  /  23.03.2023., 11:59h

Svaki pokušaj uhićenja predsjednika Vladimira Putina nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje čelnika Kremlja predstavljao bi objavu rata Rusiji, izjavio je u četvrtak njegov saveznik Dmitrij Medvedev.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje, optužujući Putina za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotine dece iz Ukrajine. U njemu se navodi kako postoje razumni razlozi za vjerovati da Putin snosi individualnu kaznenu odgovornost.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je ruskim medijima da je ICC, koji zemlje među kojima su Rusija, Kina i Sjedinjene Države, ne priznaju kao "pravno lice" koje nikada nije učinilo ništa značajno.

- Svaki pokušaj pritvaranja Putina predstavljao bi, međutim, objavu rata - izjavio je Medvedev, koji je zamjenik predsjednika moćnog Putinovog Vijeća nacionalne sigurnosti.

- Zamislimo - očito ovu situaciju koja se nikada neće realizirati - ali ipak zamislimo da je ostvarena: sadašnji čelnik nuklearne sile otišao je na teritoriju, recimo Njemačke, i biva uhićen - rekao je Medvedev.

- Što bi to bilo? To bi bila objava rata Ruskoj Federaciji, i u tom slučaju, svo naše naoružanje - svi naši projektili i tako dalje -  odletjeli bi u Bundestag, u ured kancelara - izjavio je on u video snimci objavljenom na aplikaciji poruka Telegram.

Kremlj tvrdi da je nalog ICC za uhićenje nečuveno pristrasna odluka, ali je besmislena za Rusiju. Ruski dužnosnici negiraju ratne zločine u Ukrajini i tvrde da je Zapad ignorirao ono što navode da su ukrajinski ratni zločini.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače pokrenula je najsmrtonosniji europski sukob od Drugog svjetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Odnosi sa Zapadom, rekao je Medvedev, vjerovatno su na nanižoj točki ikada.

Kao predsjednik od 2008. do 2012. Medvedev se predstavljao kao prozapadni reformator. Od izbijanja ukrajinskog rata on se, međutim, pretvorio u jednog od najvećih jastrebova među ruskim dužnosnicima, koji je vrijeđao zapadne čelnike i izrekao niz nuklearnih upozorenja.

Nuklearni rizici su porasli, kaže on.

- Svakodnevna isporuka stranog oružja Ukrajini približava svijet nuklearnoj apokalipsi - izjavio je Medvedev.

Nakon pada Sovjetskog Saveza 1991., rekao je, Zapad je sebe smatrao gazdom Rusije, ali je Putin tome stao na kraj.

- Bili su veoma uvrijeđeni - rekao je Medvedev, dodajući da Zapad ne voli nezavisnost Rusije i Kine.

Naglasio je kako Zapad sada želi da razbije Rusiju na mnoštvo slabijih država i otme njene ogromne prirodne resurse.

Putin tumači sukob u Ukrajini kao egzistencijalnu borbu za obranu Rusije od onoga što smatra arogantnim i agresivnim Zapadom za koji tvrdi koji želi da rascijepi Rusiju.

Zapad negira da želi da uništi Rusiju i tvrdi da pomaže Ukrajini u odbrani od otimačine zemlje u imperijalnom stilu. Ukrajina tvrdi da se neće smiriti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s njene teritorije.

- Ukrajina je dio Rusije - rekao je Medvedev, dodajući da je skoro kompletna današnja Ukrajina bila dio Ruskog carstva. Rusija je priznala ukrajinski suverenitet i granice nakon 1991. u Budimpeštanskom memorandumu iz 1994. godine.

Medvedev je izjavio da će se veze sa Zapadom jednog dana poboljšati, iako je naglasio da će to potrajati.

- Vjerujem da će se prije ili kasnije situacija stabilizirati i komunikacija će se obnoviti, ali se iskreno nadam da će do tada značajan dio tih ljudi (zapadnih lidera) otići u mirovinu, a neki će biti mrtvi - rekao je Medvedev, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. svibanj 2023 01:14