StoryEditor
putinov pobočnik

Medvedev: Tetka Von der Leyen želi ograničiti cijenu ruskog plina. Jednostavno je, ruskog plina u Europi više neće biti

Piše desk  /  03.09.2022., 08:14h

Nekadašnji predsjednik Rusije i zamjenik šefa Vijeća nacionalne sigurnosti Dmitrij Medvedev komentirao je odluku zemalja G7 da podrže uvođenje ograničenja cijena na uvoz ruskog plina.

Odluka najbogatijih zemalja svijeta naišla je na veliko negodovanje ruskih dužnosnika pa i samog Medvedeva koji je rekao kako takav potez može stvoriti dodatni problem, naročito ako se Europska unija odluči i službeno uvesti takvu odluku.

"Došlo je vrijeme da Europska unija nametne gornju granicu cijene plina koji se uvozi iz Rusije. To je rekla tetka Von der Leyen. Jednostavno je, bit će to kao i s naftom. Ruskog plina u Europi više neće biti", rekao je Medvedev.

Podsjetimo, nakon što su zemlje G7 podržale odluku o uvođenju gornje granice na cijenu ruske nafte i plina, ovaj potez podržala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Naporno smo radili na okončanju naše ovisnosti o ruskom plinu, okrećući se drugim dobavljačima. Kao rezultat toga, Norveška sada isporučuje više plina u Europu nego Rusija. Također, SAD opskrbljuje Europu značajnim količinama tečnog plina", rekla je.

Osim ograničenja gornje cijene nafte i plina, ministri zemalja G7 su potvrdili namjeru da zabrane morski transport ruske nafte i naftnih derivata ako se oni ne budu kupovali po ograničenoj cijeni.

"Zemlje G7 su također potvrdile da će, osim ograničenja na naftu, razviti mehanizme koji će ranjivim zemljama omogućiti da zadrže pristup energetskim tržištima uključujući i rusko", piše ruska agencija RIA.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:21