StoryEditor
Bivši ruski predsjednik

Medvedev: "Nuklearni rat je veća prijetnja od klimatskih promjena!"

Piše desk  /  25.04.2023., 11:33h

Bivši ruski predsjednik i premijer Dimitrij Medvedev rekao je danas da je svijet vjerojatno na rubu novog svjetskog rata i da rizici od nuklearnog sukoba rastu. "Svijet je bolestan i vrlo je vjerojatno na rubu novog svjetskog rata", rekao je Medvedev, koji trenutno služi kao zamjenik predsjedavajućeg moćnog Putinovog vijeća za sigurnost, na konferenciji u Moskvi.

Rekao je da takav novi svjetski rat nije neizbježan, ali da su rizici od nuklearnog sukoba sve veći i ozbiljniji od zabrinutosti oko klimatskih promjena.

"Iluzije o skladu s Europljanima"

Dodao je da će ciljevi "specijalne vojne operacije" biti ostvareni, a na pitanje kako ocjenjuje njezin napredak odgovorio je da je to složeno pitanje. "Mogu samo reći da sam apsolutno uvjeren da su svi ciljevi koje je predsjednik Postavljenost naše zemlje pred naše vojnike za izvođenje posebne vojne operacije bit će ostvarena", istaknuo je Medvedev.

“Danas se ne sučeljavamo s ukrajinskom vojskom, sučeljavamo se s cijelim Sjevernoatlantskim savezom i ovo je, doista, neobjavljeni ili specijalni proxy rat, kako se to ponekad naziva, koji zapadni svijet vodi protiv naše države. Zato se moramo boriti s cijelim NATO-om, imajući u vidu isporuku naoružanja i, recimo otvoreno, obuku ukrajinskog vojnog osoblja i mnoge druge faktore", rekao je Medvedev.

"Posebna vojna operacija je naš odgovor na beskrajno širenje NATO-a. I moji suborci i kolege i ja imali smo neke iluzije 1990-ih da ćemo početi živjeti u skladu s Europljanima i SAD-om i da više ne budemo neprijatelji i da se više ne sukobljavamo. Međutim, sve se to raspalo", rekao je.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:24