StoryEditor
bivši predsjednik

Medvedev: "Možda Zapad pošalje Ukrajini i nuklearno oružje, Rusija bi tada morala pokrenuti preemptivni udar"

Piše desk  /  26.05.2023., 10:31h

Rusija bi pokrenula preemptivni nuklearni udar u slučaju da Zapad dostavi Ukrajini nuklearno oružje, rekao je danas Dmitri Medvedev, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, ujedno i bivši predsjednik Rusije.

Ruska režimska novinska agencija RIA Novosti donosi izjavu Medvedeva, koji je rekako kako bi "u slučaju da Zapad pošalje Ukrajini nuklearno oružje Rusija morala pokrenuti preemptivni udar".

"Što su destruktivnija oružja koja Zapad šalje Kijevu, to je scenarij nuklearne apokalipse vjerojatniji", rekao je Medvedev novinarima tijekom puta u Vijetnam.

Ruska novinska agencija TASS navodi kakao je Medvedev rekao kako "Anglosaksonci nisu potpuno svjesni toga i vjeruju da neće doćći do toga", dodajaći kako će "se to dogoditi, pod određenim uvjetima".

"Možda im pošalju i nuklearno oružje"

TASS navodi kako je Medvedev komentirao na sve većem rasponu oružja koje su članice NATO-a obećale poslati Ukrajini, pa dodao: "Možda im pošalju i nuklearno oružje".

"Ali to znači da će projektil s nuklearnom bojevom glavom stići u njihove zemlje", dodao je. Treba napomenuti da ni SAD ni druge članice NATO-a nisu niti sugerirale da bi poslale Ukrajini nuklearno oružje.

NATO je osudio rusku nuklearnu retoriku te upozorio na "teške posljedice za Rusiju" u slučaju korištenja takvog oružja.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 02:55