StoryEditor

Medved: Želimo da mladi znaju važnost Oluje

Piše D  /  04.08.2020., 08:08h

Kazao je kako su već jučer uoči obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja u Ministarstvu hrvatskih branitelja uručene nagrade učenicima srednjih škola za najbolje kratke priče o Domovinskom ratu. Medved je naglasio da taj program Ministarstvo već provodi drugu godinu. Program obilježavanja VRO Oluja nastavlja se danas polaganjem vijenaca na groblju Mirogoj. Ministar je istaknuo da je danas i 30. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika, te će se obilježiti u Svetošimunskoj.

Dodao je da je danas navečer na Kninskoj tvrđavi prijam ratnih zapovjednika, te će pripadnici komandosa dobiti svoje značke. Medved je istaknuo i da će se imenovati najviši generali i dio zapovjednika iz Domovinskog rata, te će određeni broj aktivnih generala dobiti promaknuće. Ministar je kazao da sutra, 5. kolovoza u 9.40 u Kninu program započinje prijavkom Predsjedniku Republike na Trgu Dr. Ante Starčevića.

- Potom slijedi zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja te tradicionalno u 9.43 počinje podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi. Stijeg podižu članovi Udruga iz Domovinskog rata, dio ljudi koji su 1995. kao pripadnici IV. i VII. gardijske brigade digli stijeg. Podići će ga i pripadnici drugih postrojbi koji su na prijedlog udruga ove godine predloženi za tu časnu poziciju kao i stradalnici Domovinskog rata. Nakon podizanja stijega slijedi čitanje imena 239 poginulih hrvatskih branitelja u VRO Oluja i čitanje povjesnice VRO Oluja. Sve će to pratiti 25 plotuna koji će se ispaljivati u čast 25 godine od provedbe VRO Oluja, poručio je Medved, objavio je HRT.

Naglasio je da je ove godine uslijed okolnosti zbog pandemije koronavirusa program prilagođen te da se cijeli službeni dio održava na Trgu Dr. Ante Starčevića. Aktivnosti koje se provode na Tvrđavi prenosit će se putem videozida, istaknuo je.

Naglasio je da će na Trgu biti 500 stolica jer se treba pridržavati svih epidemioloških mjera. Istaknuo je da će na Kninskoj tvrđavi sudjelovati samo članovi udruga iz Domovinskog rata koji će dizati stijeg te osoba koja će čitati  imena osoba poginulih u VRO Oluja i povjesnicu, a svi ostali će biti na Trgu.

- Naravno u manjem proju nego do sada, rekao je Medved.

Dodao je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja poslalo pismo zahvale Udrugama obiteljima poginulih te su im savjetovali da ostanu u svojim domovima zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

- Udruge iz Domovinskog rata akreditirat će svoje predstavnike, njih oko 250 koji će nazočiti u okviru službenog programa u Kninu, rekao je Medved.

Medved je kazao da će nakon polaganja vijenaca i simboličnih ruža biti obraćanje generala Ante Gotovine u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te u ime svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, potom obraćanje predsjednika Vlade, predsjednika Hrvatskog sabore i predsjednika Republike Hrvatske.

Ministar Medved je kazao da i danas nakon 25 godina VRO Oluja vlada ponos zbog te uspješno provedene operacije.

- Želimo da naši mladi imaju percepciju o važnosti "Oluje". Sjetimo se dolaska prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Tvrđavu gdje ljubi hrvatski stijeg. Sjetimo se i izrazito važnog događaja kada su postrojbe hrvatske vojske deblokirale bihaćku enklavu i spasile genocid koji se mogao dogoditi na tom području. Sjetimo se gdje se neprijateljski korpus predaje pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. To je bila vojna pobjeda koja se temeljila na sposobnostima hrvatskih vojnika, na odlučnosti i kvalitetnoj pripremi, te dobroj koordinaciji. To je prouzročilo takvoj pobjedi koju vrlo teško možemo naći kroz povijest, kazao je Medved.

Istaknuo je da je vrlo važno da je na 25. obljetnicu VRO Oluja u Kninu prisutna cijela Vlada i to je smatra, snažna poruka.

- Nemojmo zanemariti sve civilne žrtve koji su državljani Republike Hrvatske i koji su stradali u Domovinskom ratu, poručio je Medved komentirajući svoj odlazak u Grubore i dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na proslavu u Knin.    

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:07