Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima povodom 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica kod spomen-obilježja Kocka Foto HINA/Zvonko KUCELINZVONKO KUCELIN - Hina
StoryEditor
ministar branitelja rh

Medved: "VRO Maslenica je bila uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju..."

Piše hina  /  21.01.2023., 12:11h

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je u subotu u Zadru da je Vojno- redarstvena operacija Maslenica bila priprema za VRO Oluja te da su načela po kojima se pripremala Maslenica bila priprema i za Bljesak i za Oluju.

"To je bilo uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju. Bilo je samo pitanje kad će Hrvatska osloboditi svoju domovinu. Pamti Zadar, pamti hrvatski narod i  Maslenicu i hrabrost svih hrvatskih branitelja", poručio je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da neprijatelj nije slučajno odabrao ovaj dio Hrvatske kako bi je prepolovio“.

"Upravo je ovdje oslobođena Hrvatska, a sve sastavnice HV-a i MUP-a ovdje su dale najbolje od sebe i postavile temelje za oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju. Tu se pokazalo da Hrvatska ima snagu, volja nikad nije bila upitna, da ima vještinu i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja", rekao je Božinović.

Naglasio je da želi ukazati na nevjerojatnu predanost, znanje i žrtvu koju su podnijeli svi, branitelji.

Božinović: Akcija Maslenica ostat će urezana u kolektivnu svijest hrvatskog naroda

"Pogotovo oni koji su na obroncima Velebita osvajali vrhove koji su nam bili ključ za operaciju Oluja. Zahvaljujemo svim sudionicima akcije Maslenica, zahvaljujemo i iskazujemo posebno poštovanje obiteljima poginulih i ranjenih. Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda", ustvrdio je Božinović.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da mu je "čast biti ovdje s ministrima, među braniteljima, koji su, unatoč mladosti i slaboj opremljenosti, hrabro stali i obranili granice u kojima živimo“.

"Na takav način, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim braniteljima i želimo poslati poruku mladima kako se voli država. Podsjećamo i branitelje na trenutke kad su stvarali Hrvatsku vojsku. U svjetlu ovih 30 godina, možemo samo promatrati što se sve događalo i da nijedna žrtva nije bila uzaludna", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjetio je i da je Hrvatska danas članica NATO-a, članica Europske unije i šengenskog prostora Eurozone.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, u Crkvi. Sv. Šimuna u Zadru u 11. sati počela je svečana misa, a svečanost se nastavlja u 13 sati u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će se održati svečana akademija na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 14:16