Article_Top_970x250

Medved oštro reagirao na Milanovićevu izjavu: "Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku..."

neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja

Medved oštro reagirao na Milanovićevu izjavu: "Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku..."

tra 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Patrik Maček/Pixsell

Izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja "treba maknuti i negdje baciti'', najoštrije osuđujem jer se time omalovažava žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske, istaknuo je ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved u svom priopćenju za javnost.  

"Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja. Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije. 

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a,  HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija. 

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je to neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima; mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih. 

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji. Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve", istaknuo je u priopćenju ministar Medved. 

Podsjetimo, na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih zatvorenika u Jasenovcu Milanović je za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku rekao je da je treba ukloniti.

Dnevnik.ba