StoryEditor
Potpredsjednik vlade rh

Medved: "Napad na Markov trg bio je teroristički čin"

Piše desk  /  02.02.2022., 20:31h
Potpredsjednik vlade zadužen za nacionalnu sigurnost Tomo Medved gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o čemu se raspravljalo na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj je sjednici, na kojoj je sudjelovao i premijer Plenković, raspravljao o napadu na Banske dvore u listopadu 2020. godine. Sjednica je sazvana nakon što je premijer više puta iskazao nezadovoljstvo time kako su mjerodavne institucije i službe odradile posao u vezi s istragom napada.

Medved kaže da su u napadu bila tri osnovna elementa terorizma

"Napad iz 2020. godine pokazao je svu prijetnju od radikaliziranih pojedinaca u Republici Hrvatskoj i u tom napadu zadovoljena su sva tri osnovna elementa koje definira terorizam - uporaba sile i nasilja, izazivanje straha i užasa te politički karakter. Jasan je politički karakter i objašnjava metu na Markov trg", rekao je u uvodu Medved.

Na pitanje s čim povezuje pojavu radikalizma u društvu odgovorio je kako je važno da su se sva tijela složila kako je ovdje riječ o terorističkom i neprihvatljivom činu.

"Pozivaju se sve nadležne službe na nastavak istraživanja"

"Bitne su poruke koje su poslane sa saborskog Odbora. Pozivaju se sva tijela i nadležne službe na nastavak istraživanja kako bi razjasnili sve okolnosti počinjenja napada na Markovom trgu, posebice ako postoje poticatelji i pomagači počinitelju. Apostrofiran je poziv svim saborskim zastupnicima i svim državnim tijelima, svim drugim akterima koji djeluju u javnom prostoru, na bezuvjetnu osudu svakog oblika radikalizma, govora mržnje i nasilja u društvu", kazao je Medved.

Rekao je kako svjedočimo već duže vrijeme da se u javnom prostoru, poglavito na društvenim mrežama, pojavljuju oblici govora mržnje.

"Dolazi do neprihvatljive komunikacije"

"U političkom diskursu, društvenim mrežama i pojedinim medijima dolazi do neprihvatljive komunikacije. U skladu sa zaključkom vlade, nakon počinjenja ovog terorističkog čina, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti je održala svoju sjednicu, gdje smo donijeli konkretne mjere koje bi trebale biti odgovor svima u segmentu smanjivanja govora mržnje u javnom prostoru i uspostavi odgovarajućeg dijaloga, a sve kako bi se smanjio govor mržnje u javnom prostoru", rekao je.

Medved je kazao kako se poziva sve u javnom prostoru, a tu su politike i predstavnici političkih opcija, da se suzdrže u komunikaciji u saboru, komunikaciji putem medija i komunikaciji putem društvenih mreža od svakog oblika govora koji se može sagledati u svjetlu poticanja na agresivno ponašanje ili novačenja novih počinitelja ovakvih djela.

"Svaki dan treba učiniti jedan iskorak"

Istaknuo je kako ga zabrinjava pojedinačna pojava radikalizma u društvu.

"To treba zabrinjavati i sve nas. Svaki dan treba učiniti jedan iskorak, da dobro promislimo prije nego što izgovorimo određene riječi, prije nego što se obratimo svojim članovima u političkom prostoru.

Jedno je definicija političke borbe u političkoj areni, a drugo je širiti svoj govor koji se može tretirati kao govor mržnje, koji može biti prihvaćen od strane ranjivih osoba ili osoba koje su podložne prihvaćanju takvih teza, osoba koje nemaju razvijen osjećaj što se može podrazumijevati pod govor mržnje ili poticanje na radikalizaciju u odnosu na one ciljeve koje želimo postići", zaključio je Medved.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2022 12:48