StoryEditor

Medved: Hrvatska treba biti uzor Srbiji

Piše D  /  05.08.2020., 02:08h

Medved je u izjavi novinarima nakon središnjeg obilježavanja 25. godišnjice Oluje ocijenio da su sva obraćanja bila usmjerena prema perspektivi i budućnosti, prenosi Hina.

Dodao je da se pokazuje "da smo kao društvo na istome tragu i da svi želimo graditi ovu zemlju na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti, povijesne istine i uvažavanja".

"Poruke koje su danas upućene su poruke kakve treba hrvatsko društvo i narod da zajedno kročimo snažno i hrabro u perspektivu i da budemo ponosni na sve ono što smo zajedno učinili kroz povijest. Da budemo spremni na svaki izazov koji donosi novi dan", rekao je Medved.

Na negativne poruke iz Srbije na obilježavanje Oluje rekao je da su na njih navikli te ih je pozvao da im Hrvatska bude uzor.

"Poruka koja danas ide hrvatskom narodu iz Knina je poruka jedinstva i jedinstvenog pristupa prema svim otvorenim pitanjima te poruka usmjerena ka pozivu svima da se zajedno usmjerimo rješavati sva bitna područja i pitanja", rekao je ministar.

Rekao je i da je ovih dana dobio na tisuće poruka hrvatskih branitelja i udruga iz Domovinskog rata "koje podržavaju, vide i prepoznaju smjer kojim ide Vlada, jasno detektiraju one poruke koje su upućene od članova i predsjednika Vlade".

"Hrvatski branitelji su itekako svjesni nužnosti i obveze uspostave takvoga ozračja u društvu gdje se međusobno uvažavamo i gdje smo usmjereni rješavanju onih bitnih životnih područja i pitanja", naveo je.

Istaknuo je da ga posebno raduje što je danas u ime hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata "kvalitetan i dobar govor" održao umirovljeni general Ante Gotovina "koji je uputio snažne poruke".

Izrazio je žaljenje što se 25. obljetnica nije mogla tradicionalno obilježiti kao prošlih godina zbog koronavirusa, dodajući da se moralo voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi i stoga je prilagođeno tim okolnostima. Ocijenio je da je usprkos svemu obilježeno dostojanstveno.

Iako su na snazi mjere koje ograničavaju broj okupljenih, Medved je naveo da je više od 30 gradova i općina organiziralo prigodno obilježavanje. 

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svima koji su pomogli ovih dana da se u otežanim okolnostima napravi dostojanstven događaj.

"Upravo su ga zaokružili govori koje smo danas čuli s težnjom da se u budućnosti ovakve organizacije obilježavanja Oluje čine na jedan dostojanstven način i da jednostavno krenemo u novi pravac suživota i života", naglasio je. Smatra da je to dobro za sve generacije koje uče o modernoj povijesti.

Na opasku da na današnjem obilježavanju nije bilo zvižduka, Banožić je ustvrdio da nije bilo potrebe za time. "Sve je savršeno organizirano tako da ne vidim razloga zašto bi bili zvižduci", kazao je ministar obrane.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 11:17