Article_Top_970x250

Međunarodna zajednica u BiH: Novinari su česta meta napada, rade pod pritiskom

svjetski dan slobode medija

Međunarodna zajednica u BiH: Novinari su česta meta napada, rade pod pritiskom

svibnja 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Misija OSCE-a u BiH, Vijeće Europe, Delegacija Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, Ured visokog predstavnika, Ujedinjene nacije u BiH, te ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Norveške, Slovačke, Španjolske, Švedske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, izdale su zajedničku izjavu.

Naveli su da je Svjetski dan slobode medija trenutak da se podsjetimo ključne uloge koju igraju u demokratskom društvu, a posebno u eri kada je tehnološki napredak omogućio da se tako lako šire i namjerne dezinformacije i pogrešne informacije koje su nastale slučajno.

Prenosimo ostatak njihove izjave:

"U toj realnosti koja se brzo mijenja, transparentnost i pristup pouzdanim informacijama su ključni. Ostvarivanje prava na zdravlje ne zavisi samo od dostupne zdravstvene njege, već i od sposobnosti osoba da ostanu informirane. Sloboda izražavanja i slobodni i nezavisni mediji su ključni za to, kao što je i potreba suprotstavljanja dezinformacijama. Vaša potraga za istinom i točno i nepristrano izvještavanje nikada nisu bili važniji nego tijekom pandemije virusa Covid-19.

Poštovanje najviših etičkih standarda je od istinske važnosti da bi se javnosti pružile informacije kojima može da vjeruje. Potičemo vas da se i dalje pridržavate tih standarda.

Dozvolite nam da vam se zahvalimo na važnom poslu koji obavljate tijekom trenutne krize, držeći javnost informiranom bez obzira na ozbiljne rizike po zdravlje kojima ste izloženi. Shvaćamo da su ovo nesigurna vremena koja su dovela do pada u prihodima od oglašivača za mnoge medijske kuće, što je dovelo do toga da neki novinari ostanu bez posla. To može predstavljati ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu.

Danas se također prisjećamo drugih sigurnosnih rizika kojima ste svakodnevno izloženi dok, ustvari, samo obavljate svoj posao. Novinari u cijeloj državi, a naročito novinarke, su često meta napada. Mnogi od vas dobivaju prijetnje preko interneta ili doživljavaju napade zbog izvještavanja o korupciji, radu vlasti i kršenjima ljudskih prava.

To je neprihvatljivo i ne smije biti tolerirano.

Prijetnje i napadi na novinare i novinarke moraju biti predmet učinkovite istrage. Bez sumnje, potrebno je učiniti više kako bi vaše radno okruženje bilo sigurno i oslobođeno političkih i ekonomskih pritisaka.

Pozivamo sve organe vlasti u državi da poštuju pravo na slobodu izražavanja propisano u članu 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, da osiguraju slobodan pristup informacijama i da ne poduzimaju nikakve mjere kojima bi se zabranjivalo novinarima da se legitimno bave svojom profesijom. Pandemija virusa Covid-19 ne može biti korištena kao izgovor za suzbijanje ili ušutkivanje kritičkih glasova.

Dnevnik.ba