StoryEditor
ruski plin

Međunarodna agencija Europi: Spremite se da vam Rusija skroz isključi plin ove zime

Piše desk  /  22.06.2022., 17:40h

Europa se mora hitno pripremiti da Rusija obustavi sav izvoz plina ove zime, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju. Pozvao je vlade da porade na smanjenju potražnje za plinom i ostave nuklearne elektrane u funkciji.

Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energiju, rekao je da bi ruske redukcije isporuka plina, koje Kremlj objašnjava "radovima na održavanju", mogle biti početak sveobuhvatnijih prekida isporuka kojima je cilj spriječiti punjenje skladišta uoči zime. Rusija na taj način, tvrdi Birol, želi zadržati moć pritiska na Europu, koja podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

"Europa bi morala biti spremna za slučaj da Rusija potpuno obustavi isporuke plina", rekao je u razgovoru za Financial Times pa dodao: "Što smo bliži zimi, to više razumijemo namjere Rusije."

"Vjerujem da su nedavna smanjenja isporuka usmjerena protiv namjere Europe da popuni skladišta uoči zime i tako omogući Rusima dodatni pritisak na EU u zimskim mjesecima", rekao je Birol.

Zemlje članice EU, naime, pokušavaju popuniti skladišta plina. Njemačka se nada da će doseći popunjenost od 90% do studenog. Njemačka skladišta su trenutno na 50% popunjenosti.

Europske države također rade na smanjenju ovisnosti o ruskom plinu i to osiguravanjem isporuka plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, ali i ubrzanjem prelaska na obnovljive izvore energije. No, europski dužnosnici priznaju da će utrka za smanjenjem ovisnosti o ruskom plinu značiti veću potrošnju ugljena i nastavak korištenja nuklearnih elektrana. 

Birol kaže da mjere koje poduzimaju europske vlade kako bi smanjile potražnju za energijom "vjerojatno nisu dovoljne" te poziva zemlje da rade na očuvanju svojih zaliha energenata.

"Vjerujem da će biti sve više mjera usmjerenih na smanjenje potražnje kako se približava zima", rekao je Birol, dodavši da će korištenje plina, u slučaju da Rusija dodatno smanji isporuke, možda morati biti još više ograničeno.

Dnevnik.ba

10. kolovoz 2022 08:34