StoryEditor
‘život sa manje boli‘

Međugorje: Oko 100 djece u kampu za djecu s dijabetesom iz BiH

Piše fena  /  13.05.2023., 12:06h

U Međugorju se održava kamp za djecu s dijabetesom iz BiH naziva ‘‘Za život s manje bol i- mi zajedno a vi kako hoćete‘‘.

Riječ je o drugom takvom kampu, koji organiziraju udruženja ''Novi horizonti'' iz Tuzle, ''DIABETNo1'' Banja Luka,  Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a Bihać te Udruga dijabetičara HNŽ ''Insula'' Mostar.

Oko 100 djece i njihovih roditelja smješteni su u turističkom naselju Forest u Međugorju gdje, između 10. i 14. svibnja imaju priliku dodatno se educirati, razmjenjivati informacije i družiti se. 

 ''Zajedno dišemo, živimo i radimo na svom dijabetesu, 100 osoba iz 20 gradova, 4 županije i 2 entiteta, a sve iz drage nam Bosne i Hercegovine'', poručili su organizatori. 

Četiri udruge godinama se bore kako bi poboljšali uvjete za sve osobe sa dijabetesom u Bosni i Hercegovini.

''Dijabetes nema mjesta za daljnje podjele, poručuju domaćim vlastima ističući kako oni  maju isti cilj – ''život sa manje boli''.

Pri tom upozoravaju na različite uvjete koji oboljeli od dijabetesa imaju u županijama u Federaciji BiH te u Republici Srpskoj, što osobito pogađa djecu.

''Svaka županija ima neka prava po proračunima, djeca dobivaju senzore ili ne dobivaju. S tim da u Republici Srpskoj još uvijek nemaju za djecu prava na senzore'', navodi predsjednik Udruge dijabetičara u HNŽ-u ''Insula''  Mislav Stapić.

''Govorim o senzorima jer je to ono što je nama najvažnije za preveniranje, za mjerenje šećera i za kontinuirani pogled na taj šećer.''

Riječ je minimalno 130 eura mjesečnog troška za nabavku senzora za bezbolno mjerenje razine šećera u krvi. To često snose obitelji djece ili osoba s dijabetesom, ovisno od dijela BiH u kojem žive. 

Kamp je ove godine dobio i edukativni karakter, uz gostovanja i savjete stručnjaka. Osobito zanimljivo bilo je predavanje dr. Željke Bilinovac, specijalistice pedijatrije i subspecijalisice endokrinologije i dijabetologije kojoj su sudionici uputili i brojna pitanja. 

Dobrodošli su i savjeti Nevene Pandže, magistrice nutricionizma i voditeljice facebook stranice ''Nutricioniziraj se'' te dipl.psihologinja Darije Ćubela, gestalt prihoterapeutkinje i voditeljice instagram profila ''Sunčana.strana.svemira''. Djecu je posebno obradovao gost iznenađenja, bosanskohercegivački reprezentativac Nemanja Bilbija. 

Sami kamp pomaže djeci da se bolje nose s dijabetesom u svakodnevnom životu.

Stapić  je kazao  kako su djeca često u okruženju koje ne zna puno o dijabetesu i njihovim potrebama.

''Možemo reći na neki način da su dijelom i neprihvaćeni. Kroz ovakve kampove oni se druže s djecom istog uzrasta koja imaju dijabetesi i mnogo je lakše objasniti neke situacije, mnogo se sigurnije osećaju'', dodao je Stapić .

Edukatori iz udruga su organiziraliiI sportske igre za djecu,  edukacije o brojanju ugljikohidrata, edukacije o tehnologijama u dijabetesu te psihoterapijski rad u grupama za djecu i roditelje. 

Organizaciju kampa pomogli su Novo Nordisk Pharma d.o.o. Sarajevo, Accu-Check BiH, Pharma Maac d.o.o. Sarajevo, Cee-Med d.o.o. Sarajevo, NovoPharm d.o.o. Sarajevo, Amicus BioPharma BiH, Grad Mostar te ZZO HNŽ.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:31