StoryEditor

Među povratnicima iz Sirije u BiH nema Dore Bilić

Piše D  /  19.11.2019., 08:11h

Iznio ga je Dragan Mektić, još aktualni državni ministar sigurnosti BiH.

Mektićev podatak o 260 osoba koje bi se trebale vratiti u BiH je uskoro demantirao Dnevni avaz. Oni, naime, tvrde da institucije u BiH uopće nemaju točne podatke koliko je njihovih državljana zarobljeno u Siriji, a ratovali su za tzv. Islamsku državu.

Hrvatskoj bi u ovom kontekstu bila vrlo interesantna sudbina obitelji pokojnog Senada Avdića Čađe. On se 2012. godine, nakon što su se upoznali u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, oženio hrvatskom državljankom Dorom Bilić. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, točnije u gradu Raki. Nakon njezina pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina.

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka tisuća žena, djece i bivših ratnika.

O njezinu statusu hrvatske vlasti, unatoč nizu upita, pa i zamolbi za diplomatsku pomoć koju je podnijela obitelj, proteklih mjeseci nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerojatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

Što se djeteta tiče, vjerojatno nema nijednu putovnicu, poput tisuća drugih rođenih u tzv. kalifatu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH, piše Slobodna Dalmacija

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:15