StoryEditor
Statistika

Među 100 dužnika PDV-a ni jedan iz Hercegovine, prednjači Sarajevo

Piše desk  /  31.12.2023., 18:05h

Nakon nedavnoga uhićenja dijela “viđenijih” Bošnjaka te dijela dužnosnika iz Sarajeva počelo se graditi teoriju kako su na udaru pravne države samo bošnjački dužnosnici, što uključuje političare, ali i obavještajce, premijere....

Povod za takvu tezu, ničim doduše opravdanu i potkrijepljenu, bio je uhićenje bivšeg prvog obavještajca BiH Osmana Mehmedagića Osmice, ali i suspendiranoga predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Naricanje o nepravdi nad bošnjačkim dužnosnicima nastavljeno je uz tezu da je u korupcijskoj aferi osuđen i bivši premijer FBiH Fadil Novalić s još nekoliko bliskih osoba za koje je nepravomoćno ocijenjeno kako su se okoristili u pandemiji koronavirusa nabavljajući respiratore i drugu opremu koja nikome nije trebala ili je pak plaćena višestruko skuplje od one koja se uistinu mogla koristiti.

Kao pandan tome navedeno je kako istodobno nitko od Hrvata godinama nije optužen ili osuđen te su navedeni “podaci”, koji također nisu službeno verificirani, o procesuiranju korupcije i kriminala u Hercegovini, piše Večernji list.

Ubitačna statistika

Jednako tako razrađena je pogrdna teza o fiskalnim blagajnama u ovome dijelu BiH i izbjegavanju plaćanja poreza, dok su se istodobno deseci trgovaca i vlasnika restorana, uglavnom na području Sarajeva, našli na udaru pravne države zbog izbjegavanja plaćanja obveza.

Uglavnom neplaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV). Najbolji demanti takvih nacionalističkih naglabanja, kojima je jedini cilj pokušati zaštititi centre moći i kriminala, su podaci koje je nedavno objavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, ali i Porezne uprave Federacije BiH.

No, brutalni su podaci UNO-a. Među prvih stotinu od ukupno 1586 pravnih osoba ni jedna nije iz Hercegovine. Riječ je o popisu najvećih dužnika po neizmirenom porezu na dodanu vrijednost koji je sastavljen zaključno s posljednjim danom studenoga ove godine. Prema tome svojevrsnom “popisu srama”, ukupan dug za neplaćeni PDV te djelomično trošarine iznosi nešto više od 353 milijuna maraka. Tamo je popisano 1586 tvrtki.

Gotovo jednako kao i kod neplaćenog poreza i doprinosa u Federaciji BiH, najveći dužnik za PDV i trošarine je Komunalno javno poduzeće GRAS iz Sarajeva koji UNO-u, odnosno na jedinstveni račun nije uplatio 25,4 milijuna maraka. Drugo mjesto zauzima Sarajevska pivara, čiji je dug također nešto veći od 21 milijun maraka. Nakon te dvojke slijedi još jedna sarajevska tvrtka - Bosmal d. o. o., najpoznatija po izgradnji dvaju meganebodera, zamišljenih doslovno kao grad u gradu.

Ova kompanija državi je dužna 12,7 milijuna eura za neplaćeni porez na dodanu vrijednost. Prvi dužnik izvan sarajevskoga kruga rekordera neplaćenog PDV-a je Monter d. o. o. iz Bijeljine. Slijedi Hisar Trade iz Brčkog, tvrtka koja se smatra najvažnijom za uvoz tekstila. I to na nezakonit način izbjegavanjem plaćanja raznih obveza.

Tijekom 2017. godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila ju je za organizirani kriminal, davanje mita i utaju poreza pri uvozu tekstila. Ta tvrtka je ukupno dužna sedam milijuna maraka. Zatim se ponovno popis dužnika PDV-a vraća u Sarajevo.

Na šestom je mjestu državni radiotelevizijski emiter BHRT, čiji dug prema Upravi za neizravno oporezivanje iznosi 6,4 milijuna maraka.

Nakon njih sedma je na popisu najvećih dužnika PDV-a kompanija Gulf Real Estate. Riječ je o kompaniji koja je u godinama prije epidemije koronavirusa krenula s izgradnjom cijelih naselja namijenjenih arapskim kupcima. No, ubrzo je cijela priča krahirala i nije se nastavila ni u godinama starog normalnog.

Gulf Real Estate duguje sada 3,2 milijuna maraka, a tek 200.000 manje iznosi dug zrakoplovne kompanije Fly Bosnia, koja je osnovana 2017. godine, a dvije godine poslije dobila dozvolu za obavljanje zrakoplovnih operacija. Nedugo nakon toga je krahirala.

Čak i unatoč tome što dugovanja, ali i pripadajuće kamate na neplaćeni PDV i trošarine rastu, prihodi od PDV-a su prvi put ove godine od osnivanja Uprave premašili iznos od 10 milijardi maraka, a do kraja 2023. očekuje se kako će se taj račun popuniti s još najmanje pola milijarde prihoda.

Treba reći kako ovaj popis sve do 100. najvećeg dužnika ne navodi ni jednu kompaniju iz Hercegovine, odnosno u vlasništvu Hrvata, na što se nastoji skrenuti kampanja pokušaja pravdanja kriminaliziranih dužnosnika uglavnom bliskih sa SDA.

Dužnici u Federaciji BiH

Tek je nešto “prošaraniji” popis, ali više kao iznimkama, onaj koji govori o najvećim dužnicima poreza i raznih doprinosa na plaće koje vode entitetske porezne uprave. Rekorder bez značajnijih promjena godinama je Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH s ukupnim dugovanjem od 172 milijuna maraka, od čega glavnica iznos 159 milijuna. Zbrojno gledano, daleko najveći dužnici su rudnici koji djeluju u sustavu Elektroprivrede BiH.

Naime, pet rudnika - Kreka, Zenica, Breza, Kakanj, Abid Lolić Poreznoj upravi dužno je ukupno 567 milijuna maraka. Javno poduzeće GRAS, koje je najveći dužnik PDV-a, za poreze i doprinose Federaciji BiH još duguje 117 milijuna maraka. Unutar neslavnoga popisa nalazi se Sveučilišna klinička bolnica Mostar koja Poreznoj upravi Federacije BiH duguje 102 milijuna maraka. Slijedi Hidrogradnja u stečaju sa 66, Autoceste FBiH, koje su dužne 61 milijun maraka, a Željezara Zenica ima dug od 47 milijuna maraka. Kada se pak kontaktiraju dostupni procesi na portalima s pravosudnim podacima za financijski kriminal, utaju poreza i carinske prijevare, ne može se reći kako su hercegovačke (čitaj hrvatske) tvrtke izuzete. Problem je, očito, u očekivanju da se kriminal “kopa” samo u jednome dijelu zemlje i tako usmjeravaju i politički procesi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:32