Article_Top_970x250

Međimurci inzistiraju na izmjeni teksta hrvatske himne, evo koji stih žele korigirati

traže mjesto za muru

Međimurci inzistiraju na izmjeni teksta hrvatske himne, evo koji stih žele korigirati

tra 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Igor Kralj/Pixsell

Zrinska garda Čakovec traži da se u tekst himne uvrsti rijeka Mura, stoga je u Sabor uputila prijedlog za pokretanje postupka izmjene i dopune Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države, pa bi stih umjesto 'Teci Dravo, Savo teci', glasio 'Muro, Dravo, Savo teci'

Kao razlog navode to što je Mura još od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji, piše Večernji list.

'Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno, uvršteno 'sinje more', smatramo posve uputnim to da se i rijeka Mura uvrsti u njen tekst', zaključuje predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Inicijativu su podržali i župan Matija Posavec, gradonačelnici Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba Braće Hrvatskog zmaja, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.

Aktualni tekst hrvatske himne, nakon promjene 1990.:

Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino, Da bi vazda sretna bila!

Mila kano si nam slavna, Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna, Mila kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci, Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije, Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije!

Tekst pjesme 'Horvatska domovina' pjesnika Antuna Mihanovića, čije se četiri strofe koriste kao tekst hrvatske himne, možete pročitati ovdje.

Dnevnik.ba

Tagovi: