StoryEditor

Medicinske sestre usred koronakrize dobile niže plaće? Traže sastanak s Berošem

Piše D  /  12.04.2020., 07:04h

Pandemija koronavirusa obasjala je kolika je nužnost zdravstvenih djelatnika koji su prvi na crti obrane i koliko su kao takvi potrebni. Međutim, usprkos svakodnevnom stresu neke od sestara zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice dobile su manje plaće. 

- Moram reći da su dobili manje plaće, nije im plaćen prekovremeni rad i dežurstvo. To se složilo tako da se dobije slobodni dan. Znamo da je potpisan dodatak Kolektivnog ugovora i zna se koje su obveze poslodavca, kao i radnika. Sukladno tome, ministar zdravstva poslao je dopis da se to mora poštivati -   kazala je Brankica Grgurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara za RTL.

Istaknula je kako će tražiti susret s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kako bi se ispravila ta situacija.

- Zasigurno ćemo tražiti sastanak s ministrom. On je uvijek odgovorio na naše upite i problematiku. Nažalost, poslodavci njegove propise ne slušaju, bez obzira što su najčešće administrativne prirode. Najave kažu da će u travnju biti drugačije zbog manjeg broja bolesnika, pa će i plaća biti manja. Možda u tome ima istine, ali moram naglasiti da su nam ostali najteži bolesnici na odjelima i traže skrb medicinskih sestara - naglasila je  Grgurić.

Kako su istaknule, svaki pacijent kojeg one primaju na odjel, a sumnjiv je, izaziva stres kod svih djelatnika. 

- Moram reći da uz stres, javlja se i jedna vrsta straha jer smo majke, žene, domaćice, odlazimo u naše obitelji pa na taj način prenosimo jednu vrstu straha i strepnje što će biti. Dovoljno smo educirane, imamo dovoljno zaštitne opreme i stvaramo sigurno radno okruženje. Nikad ne znate što će biti na putu do kuće, koga sresti i potom brinuti -  rekla je predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 20:14