StoryEditor
oštar istup

Medicinska sestra napala UKC RS-a: Ovo je dno dna, da je moje dijete u pitanju nekoga bih odrobijala

Piše desk  /  23.02.2022., 12:46h
"Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo... Ovo je dno dna"

Vanja Subašić, viša medicinska sestra zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, javno je iznijela detalje o, kako je navela, katastrofalnoj situaciji u ovoj zdravstvenoj instituciji.

U videu, koji je izazvao veliku pažnju na drušvenim mrežama, kazala je da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz. Kao glavni problem navela je nedostatak lijekova.

Ljuta je na kliniku i rukovodstvo, koje je, kako je navela, "dno dna".

"Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo... Ovo je dno dna", kazala je.

Konkretan povod njenog obraćanja je njena prijateljica koja leži na klinici kao teški onkološki pacijent.

"Ona je u teškom stanju jer nema lijekova... Dobila sam popis lijekova koje moram nabaviti, ja ili njena obitelj, koji koštaju više od 300 maraka i to samo za dan-dva...", kazala je Subašić, koja pita odakle pacijentima novac za lijekove.

Naglasila je da za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po nekoliko tisuća maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje.

"Da je moje dijete u pitanju, ja bih nekog odrobijala", kazala je Subašić.

O ovom istupu su se oglasili i iz UKC-a.

"U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je više od 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda. Naši medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata, što je posebno došlo do izražaja u uvjetima pandemije. Kako bi javnost, a i naši građani, bili upoznati o istini, važno je naglasiti da, kada je riječ o nabavi lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske provodi zajedničku javnu nabavu lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske", poručili su.

Dodaju da je činjenica da nekad dođe do zastoja u redovnoj opskrbi, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnomj razini.

"Najčešći razlog za to su složene zakonske procedure u javnim nabavama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem s nabavom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a stjecajem okolnosti moraju kupiti određen lijek, imaju pravo na refundaciju troškova od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, što i naša radnica vrlo dobro zna, jer je, kako je i sama rekla, u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži", kazali su.

Smatraju da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove.

"Iz etičkih i moralnih razloga nemamo namjeru bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put ‘razvlačiti’ po medijskom prostoru kako bismo se ‘opravdali’ za svoj rad. Također, nemamo namjeru ulaziti u osobne motive i porive javnog istupanja izvjesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca s nepotpunim informacijama ni u jednom trenutku ne smiju izgubiti povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sustav Republike Srpske", zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:58