StoryEditor

May želi bilateralni sporazum s Irskom

Piše D  /  20.01.2019., 10:01h

Premijerkini suradnici smatraju da bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke (DUP) i pobunjenika u Konzervativnoj stranci koji su protiv premijerkina plana o Brexitu.

May je u utorak pretrpjela težak poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njezine stranke, kao i drugi zastupnici, odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom. Tako je Britanija ostala suočena s mogućnošću izlaska iz Europske unije za malo više od dva mjeseca bez ikakva dogovora.

May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojemu EU ustrajava kao jamstvu da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske. Irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney rekao je da Dublin potpuno podupire dogovor o razvodu koji je postignut s britanskom vladom, uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.

Sunday Times prenio je da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati Brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:45