StoryEditor

May poručila da je parlament kriv jer do Brexita neće doći na vrijeme

Piše D  /  20.03.2019., 10:03h

Prije obraćanja javnosti premijerka se sastala s oporbom, a Jeremy Corbyn, vođa oporbe, je napustio sastanak. 

Ranije se javnosti obratio predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk koji je rekao da će EU odobriti odgodu Brexita, ali da premijerka prethodno mora od svog parlamenta dobiti odobrenje za sporazum o Brexitu.

Odnosno, britanski parlament bi trebao odobriti sporazum koji je s EU-om ispregovarala premijerka May, isti onaj sporazum koji je odbijen već dva puta.

Mayina presica dva puta je odgađana, a premijerka se javnosti obratila u 21:40.

"Prije 3 godine odlučili smo izaći iz EU-a. Nakon dvije godine zastupnici se ne mogu dogovoriti oko izlaska i stoga nećemo izaći na vrijeme iz EU-a.
Meni je to veliki poraz i sigurna sam da ste i vi, javnost, umorni”, rekla je May i navela kako zna da javnost želi da se ova priča završi.

Potom je rekla kako je pisala Tusku i zatražila produžetak roka za izlazak iz EU-a. Premijerka je potom odgovornost prebacila na parlament rekavši kako su zastupnici jedino do sada rekli ono što ne žele, a ne ono što žele.

"Nastavit ću raditi danonoćno kako bih zastupnicima dala najbolji sporazum. Ali neću odgađati Brexit dulje od kraja lipnja", poručila je May.

Vezano za drugi referendum rekla je kako je jedan referendum već proveden i kako je javnost na njemu rekla što želi.

"Vi ste rekli ono što želite, a na meni je da to provedem", poručila je May britanskoj javnosti, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:27