StoryEditor

Matica hrvatska pozvala Milanovića da povuče "nepromišljenu odluku"

Piše hina  /  16.03.2024., 13:47h

Matica hrvatska ocijenila je u subotu da predsjednik Republike Hrvatske Zorana Milanovića najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, te ga poziva da povuče tu "nepromišljenu odluku", upozorivši da će u suprotnom biti sankcioniran.

"Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke", ističe najstarija hrvatska kulturna institucija u Izjavi o kršenju Ustava RH, jednoglasno donesenoj na sjednici Glavnoga odbora u Bujama i Umagu na kojoj je razmotrena novonastala situacija s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

Poručuju da "nepodnošenjem ostavke, a istodobno djelovanjem na izborima, predsjednik RH grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske" te ga pozivaju da povuče svoju nepromišljenu odluku. U suprotnom, kažu, "mora biti sankcioniran po važećim hrvatskim zakonima".

Prepoznajući elemente unošenja kaosa i nepoštivanja Ustava, Matica poziva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Sabora, predsjednika Vlade, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i ni jednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje opstojnost Republike Hrvatske i njezin ustavnopravni poredak.

Poručuju da "Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom Domovine".

U Matici su nezadovoljni i datumom održavanja parlamentarnih izbora radnim danom usred tjedna, te kažu da predsjednik Republike Hrvatske tom odlukom nanosi štetu gospodarstvu.

Osim toga, kažu, državljani koji žive izvan Hrvatske, bit će onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavnih prava biranja i odlučivanja.

"Sve sudionike političkoga života u RH pozivamo na razboritost, odmjereno djelovanje i poštivanje Ustava Republike Hrvatske", poručuje Glavni odbor Matice hrvatske.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:09