StoryEditor

Mateo Kovačić je u mjesec dana postao glavna priča Tuchelovog Chelseaja

Piše D  /  17.02.2021., 01:02h

Chelseajev Mateo Kovačić živi je dokaz toga. Kad je Frank Lampard otpušten, a na klupu Stamford Bridgea doveden Thomas Tuchel, neizbježno i razumljivo postojale su dvije glavne teme razgovora. Jedna je bila hoće li novi trener s kontinenta zadržati vjeru u obećavajuću skupinu mladih engleskih nogometaša koji su prošli kroz akademiju i dobili priliku kod Lamparda. Druga je bila povrat više od 100 milijuna funti investiranih u dovođenje Tima Wernera i Kaija Havertza, koji su imali problema u debitantskim sezonama u Premier ligi, piše Planet Football.

Njemački trener s bundesligaškim iskustvom ne bi mogao objasniti zašto nisu zaigrali bolje. To ne znači da nije bilo zanimljivo gledati kako se ove priče razvijaju. Callum Hudson-Odoi i Mason Mount posebno su pokazali da i dalje ima mjesta za lokalne momke, dok je Werner u ponedjeljak proglašen igračem utakmice u pobjedi protiv Newcastlea 2:0, a dobrog partnera imao je u Olivieru Giroudu koji je postigao prvi gol. Werner je drugim pogotkom prekinuo četveromjesečnu golgetersku sušu u Premier ligi.

Sky Sports je odabrao nahvaliti Wernera, ali prava zvijezda bio je Kovačić. Kad je Tuchel došao u Chelsea, malo je prostora u medijima posvećeno tome kako će izvući najbolje iz Kovačića. Činjenica da je bio najistaknutiji igrač u dosadašnjem mandatu novog Chelseajeva trenera neugodna je istina za one koji vole da je nogomet serija urednih malih vinjeta.

U uvodnim fazama utakmice protiv Newcastlea prekrasno dodavanje u prostor za Tammyja Abrahama postavilo je ton - Kovačić je igrač kojeg će sve teže biti ignorirati. Oko hrvatskog reprezentativca bilo je malo buke zato što nije razmetljivi igrač. Rijetko ima blistava izdanja. U 82 premierligaške utakmice za Chelsea postigao je samo jedan gol i imao šest asistencija.

Teško je definirati ovog 26-godišnjeg veznjaka. Svakako nije playmaker kao oni koji igraju ispred njega. Nema žilavost i ustrajnost poput N‘Goloa Kantea i nije metronomski stroj za dodavanja poput Jorginha u vrijeme kad je bio najbolji u Napoliju kod Maurizija Sarrija. No ako pogledate najzanimljivije trenutke utakmice protiv Newcastlea, zadivit će vas njegove tehničke mogućnosti, njegovo odlučivanje, mirnoća u posjedu i njegova želja da se lopta kreće prema naprijed na terenu. Gotovo kao da postoji razlog zašto je njegova karijera išla ovako: Dinamo Zagreb - Inter Milano - Real Madrid - Chelsea. To se ne događa slučajno.

Statistika je crno-bijela: 107 dodira s loptom, više nego bilo koji drugi igrač na terenu i dvostruko više od svih igrača Newcastlea osim dvojice; najviše kompletiranih dodavanja (86, odnosno 52 više nego najbolji dodavač Newcastlea Isaac Hayden), uz točnost od 96 posto. Kovačić je završio svih osam driblinga koje je pokušao. Njegovi su suigrači zajedno imali samo jedan pokušaj. Ove brojke ilustriraju njegovu sveprisutnost i dominaciju. Osim toga, prekrasno je gledati ga kako klizi po terenu s loptom.

Često bi primio loptu negdje u središnjem krugu ili u blizini i za nekoliko sekundi već bi bio na pola puta do Newcastleova gola, bilo vodeći loptu, bilo pametnim dodavanjem. Nije čudo da je njegov novi šef ujedno i njegov najveći obožavatelj.

"Volim ga. Možete ga probuditi u tri sata ujutro i 15 minuta kasnije bit će spreman za trening u kampu u Cobhamu", rekao je Tuchel nakon utakmice.

Malotko je mogao predvidjeti da će se o Kovačiću govoriti u Tuchelovih prvih mjesec dana u Chelseaju, ali on sam stvara priču o sebi i to na najbolji mogući način.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 20:24