Article_Top_970x250

Mate Rimac za 48 sati privukao 2.000 ulagača i prikupio milijun eura za svoju tvrtku

genijalac iz livna

Mate Rimac za 48 sati privukao 2.000 ulagača i prikupio milijun eura za svoju tvrtku

ruj 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tvrtka poduzetnika Mate Rimca, Greyp Bikes, prekjučer je do kraja dana prikupila gotovo milijun eura od zainteresiranih investitora preko javne ponude digitalnog tokena koju su lansirali u ponedjeljak.

Očekivali su dobre rezultate, rekao je za Jutarnji list Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, ali nisu se nadali da će u prvih 48 sata od pokretanja kampanje, koja je novitet u Hrvatskoj, ali i u svijetu, već imati 2000 ulagača, od kojih je polovica iz Hrvatske.

Veliki interes krije se u činjenici da novim investicijskim modelom, tzv. crowdinvestingom, dioničar u Rimčevoj tvrtki za proizvodnju električnih bicikala, u kojoj udio drži i Porsche (11 posto), može postati bilo tko i to za minimalni iznos ulaganja od 100 eura.

Ulaganje se vodi preko njemačke platforme za izdavanje tokena Neufund koja koristi taj novi model (Equity Token Offering - ETO), odnosno, udjele u određenoj tvrtki prodaje preko blockchain tehnologije.

Budući da je berlinska platforma nedavno dobila odobrenje za rad od nadležnih regulatornih agencija u Lihtenštajnu i Njemačkoj, čime su postali prva zakonski regulirana blockchain platforma koja omogućuje investicije "običnom puku", Rimčeva tvrtka prva je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, preko njih pokrenula kampanju javne ponude tokena.

Ulagači na platformi, objašnjava Nendl, ne moraju biti akreditirani niti imati brokera da bi ulagali, nego samo ostaviti svoje podatke. Nakon identifikacije, ulagač se predbilježi za kupnju tokena, nakon čega ostvaruje pravo na sudjelovanje u privatnoj prodaji koja traje 14 dana i u kojoj svi predbilježeni ulagači ostvaruju popust od 10 posto.

Javna prodaja tokena kreće tek ako u ovoj prvoj fazi pretprodaje greypovci ne prikupe pet milijuna eura, što je maksimalni iznos investicija koji su zacrtali.

Čini to oko 10 posto tvrtke trenutno procijenjene na vrijednost od 45 miliona eura, odnosno na raspolaganju ulagačima je 30 dionica po cijeni od 161.870 eura. Za minimalni ulog od 100 eura ulagač će dobiti oko 16 tokena jer je vrijednost jednog tokena 0,16187 eura, a milijun tokena predstavlja jednu dionicu, prenosi Večernji.

Dnevnik.ba