StoryEditor

Mate Rimac: Kroz par mjeseci više neću biti većinski vlasnik

Piše D  /  29.09.2018., 10:09h

Rimac se danas pojavio na Trgu J.J. Strossmayera u Zagrebu, gdje je njegova tvrtka Zagrepčanima predstavila novi model C_Two, koji se diči nevjerojatnim performansama. 

Pritom je u razgovoru za RTL otkrio nekoliko zanimljivih stvari, a među njima i da za automobil čija je cijena viša od 12,5 milijuna kuna postoji i jedan zainteresirani kupac iz Hrvatske te da uskoro vjerojatno više neće biti većinski vlasnik Rimac Automobila.

Prvi zainteresirani kupac iz Hrvatske

"Imamo prvog zainteresiranog kupca iz Hrvatske. Kaže da bi čak na njega stavio i hrvatske tablice, što bi meni bilo iznimno drago", rekao je Rimac, dodavši kako ostaje pri izvornim planovima o proizvodnji 150 komada modela C_Two, pri čemu bi isporuka trebala krenuti 2020. godine.

No, otkrio je i da zbog ulaska stranih investitora u vlasništvo Rimac Automobila on više neće biti većinski vlasnik te kompanije.

"Kroz par mjeseci vjerojatno više neću biti većinski vlasnik firme"

Tako je na novinarsko pitanje o poslovanju u Hrvatskoj, odgovorio kako se "u Hrvatskoj previše kuka".

"Mi smo se uzdali u se i u svoje kljuse. Imamo investitore iz cijelog svijeta, evo sad je nedavno i Porsche ušao u vlasništvo, imamo i nove investitore koji dolaze u firmu. Financiranje smo od prvog dana rješavali sa stranim investitorima, a to znači da ja, koji sam sada 55-postotni vlasnik firme, kroz nekoliko mjeseci vjerojatno više neću biti većinski vlasnik. Naime, da bi financirali rast i razvoj firme i ovih kompleksnih proizvoda, koji traje dugo, potrebne su nam investicije, a to znači prodaju udjela u firmi. Mi imamo klijente vani, poslujemo vani, puno zaposlenika nam dolazi izvana i mi želimo pokazati da je moguće raditi u Hrvatskoj", rekao je Rimac.

Rimac je prokomentirao i nedavni posao sa slavnom talijanskom dizajnerskom tvrtkom Pininfarina vrijedan 80 milijuna eura. 

"Pininfarina je nedavno osnovala novu tvrtku koja će raditi automobile, a ne samo dizajn. Imat će nekoliko modela, a prvi će biti hiperautomobil usporediv s C_Two i dijeli puno njegovih sustava. Naime, tehnologije koje razvijamo za sebe ne bi imalo smisla razvijati samo za 150 komada automobila", rekao je Rimac.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:42