StoryEditor

Masovni prosvjedi u Francuskoj zbog zakona o snimanju policije

Piše D  /  28.11.2020., 04:11h

Organizirano je na desetke skupova protiv zakona koji je ove nedjelje odobrio donji dom parlamenta, ali još čeka "zeleno svjetlo" Senata, prenosi AP.

Skupine za građanske slobode i novinari zabrinuti su da će ta mjera ugroziti slobodu tiska i omogućiti policijskoj brutalnosti da ostane neotkrivena i nekažnjena.

Rasprava se ponovno pokrenula posljednjih dana nakon što su se pojavile snimke francuskih policajaca koji su pretukli crnca, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oglasio se jučer, rekavši da su snimke "sramota za nas".

Video koji se pojavio u četvrtak pokazuje premlaćivanje glazbenog producenta nakon snimki brutalne policijske evakuacije migranata u utorak u Parizu.

Policajci umiješani u premlaćivanje suspendirani su dok se ne provede interna policijska istraga.

Član 24. novog zakona inkriminira objavljivanje fotografija dežurnih policajaca s namjerom da ošteti njihov "fizički ili psihološki integritet". Svatko tko je proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora do godinu dana i novčanu kaznu od 45.000 eura.

Prosvjednici koji pozivaju na povlačenje zakona tvrde da se on protivi "osnovnim javnim slobodama njihove demokracije".

Premijer Jean Castex najavio je u petak da će imenovati komisiju za prepravku spornog člana 24, ali se povukao zbog kritika zastupnika, navodi AP.

Očekuje se da će komisija do početka sljedeće godine dati nove prijedloge o odnosu medija i policije.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:04