StoryEditor
užas

Masakr u samostanu u Mijanmaru: Ubijeno najmanje 22 ljudi, među njima redovnici

Piše desk  /  15.03.2023., 09:50h

U samostanu u mjanmarskoj državi Shan ubijene najmanje 22 osobe, uključujući tri redovnika. Lokalne pobunjeničke skupine i vojska se međusobno optužuju za ovaj masakr. Mjanmar trese političko nasilje otkako je vojni vođa Min Aung Hlaing 2021. izveo državni udar i preuzeo vlast.

Nakon udara uslijedilo je brutalno gušenje prosvjeda i sukobi s pobunjeničkim skupinama. Grupe otpora opetovano optužuju mjanmarsku vojsku za masovna ubojstva i ratne zločine nad civilima u regijama u kojima se vode žestoke borbe. 

Tijela su bila poredana uz zidove samostana 

Pobunjenička skupina Karenni Nationalities Defence Force (KNDF) je objavila snimke masakra u samostanu Nan Nein, koji se nalazi u selu Nan Nein u općini Pinlaung. Na fotografijama i video snimkama se vidi najmanje 21 tijelo.  

Većina žrtava je bila u civilnoj odjeći i imala više rana od vatrenog oružja. Među njima su bila i tri tijela odjevena u narančaste halje koje tradicionalno nose budistički redovnici. Tijela su bila poredana uz zidove samostana, dok su se ispod njih nalazile lokve krvi. 

"Mučili su ih i pogubili" 

I KNDF i mjanmarska vojska potvrđuju da se na tom području odvijaju borbe, no imaju suprotne verzije o tome tko je odgovoran za masakr. "Vojska je 11.ožujka ubila tri redovnika i 19 civila. Naše trupe su stigle u samostan 12. ožujka i pronašle tijela", rekao je za CNN glasnogovornik KNDF-a, Philip Soe Aung.  

Soe Aung je dodao kako su se prošloga tjedna na tom području vodile žestoke borbe između lokalnih pobunjeničkih skupina i mjanmarske vojske i da su mještani potražili sklonište u obližnjem samostanu. 

"Redovnici nisu htjeli napustiti samostan" 

"Civile i redovnike je mučila i pogubila vojska. Redovnici nisu htjeli napustiti samostan i ostali su tamo sa civilima. Sve žrtve su bile nenaoružane, a na mnogim tijelima su bili znakovi mučenja", nastavio je Soe Aung. 

Mianmarska vojska je pak za masakr okrivila terorističke skupine. Glasnogovornik vojske, general bojnik Zaw Min Tun, je jučer kazao kako su za pokolj krive pobunjeničke grupe, uključujući KNPF, i da su otvorile vatru nakon što je vojska počela surađivati s lokalnom policijom i pokrenula sigurnosne mjere za regiju. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:49